База „Артигас“

Од Википедија — слободната енциклопедија
База „Артигас“
Антарктичка база
База „Артигас“ во летото 2007 година
База „Артигас“ во летото 2007 година
Земја Уругвај
АнтарктикОстров на Крал Џорџ
Јужни Шетландски Острови
Управувана одУругвајски Антарктички Институт
Основана22 декември 1984 (1984-12-22)
Наречено поХосе Гервасио Артигас
Надм. вис.&1000000000000001700000017 м
Население
 • Вкупно
 • лето: 60
 • зима: 9
ВидЦела година
ПериодГодишен
СтатусОперативен
Местоположба на островот Крал Џорџ на Јужните Шетландски Острови.
Карта на островот Крал Џорџ што ја покажува местоположбата на базата Артигас

Генералната станица „Артигас“ (шпански: Base Científica Antártica Artigas), позната и како База „Артигас“ — поголемата од двете уругвајски научни истражувачки станици на Антарктикот, а другата е базата ECARE. Таа е една од 68-те бази на Антарктикот.

Организација[уреди | уреди извор]

Базата зависи од Насоките за планови и операции на Уругвајскиот Антарктички Институт, кој е управуван од Меѓуминистерски совет, со делегати на Министерството за одбрана, надворешни работи и Министерството за образование и култура. Уругвај, консултативна членка на Антарктичкиот договор од 7 октомври 1985 година, има постојана, активна и автономна активност како Национална владина програма на Антарктикот. Станицата работи цела година на островот Крал Џорџ, Јужни Шетландски Острови и сезонски на Антарктичкиот Полуостров и на неговиот брод, каде што врши научна активност заснована на потребите и препораките од Научниот комитет за истражување на Антарктикот и Договорот, поддржан од сопствен логистички поморски и воздушен сообраќај, и работи според упатствата Советот на менаџери на националните програми на Антарктикот. Има делегати и членови како полноправен член на Научниот комитет за истражување на Антарктикот , SCAR-WG, COMNAP- SCALOP и WG, Конвенција за зачувување на морските живи ресурси на Антарктикот и ATCM.

Од 1984 година се спроведуваат истражувања во овие области:

Глациологија: Општа глациологија, Јужни Шетландски Острови и Антарктички Полуостров, во различни области со цел да се детектираат промените на животната средина поради антропогени активности и оние поврзани како одговор на климатските промени. Оваа програма е во опсегот на препораките на Научниот комитет за истражување на Антарктикот и се спроведува во соработка со други нации кои работат на Антарктикот (КОРДИ)

Атмосферски науки: Баждарење на ефектите на атмосферата врз металите кои вообичаено се користат во спектроскопијата на Антарктикот за да се идентификуваат производите од атмосферска корозија и работа на јоносферска лабораторија во Артигас, уругвајската истражувачка станица во текот на целата година на островот Крал Џорџ.

Океански науки: Компаративни проучувања на физичките и хемиските променливи во крајбрежните води на заливот Филдес Набљудувања на антарктичкиот поларен фронт (конвергенција на Антарктикот) Морска метеорологија на Дрејковиот Премин, според целите на Научниот комитет за истражување на Антарктикот и Антарктичкиор договор.

Наука за Земјата: Сателитски геодезиски апликации за програмата SCAR_EPOCH и GIANT

Животни науки: Медицински истражувања на антарктичкиот крил (Euphausia superba) васкуларни и липидни одлики Модификација на колагенската болест и атеромот кај зајаците со додавање крил во нивната исхрана. Орнитолошки набљудувања на полуостровот Филдес (Остров Крал Џорџ), Јужен Залив (Остров Ливингстон) и Хармони Поинт (Остров Нелсон), Јужни Шетландски Острови. Студии за однесувањето во колонија на пингвини на Јужните Шетландски Острови

Логистика: се обезбедени од Министерството за национална одбрана (чиј дел е Уругвајскиот Антарктички институт) и вооружените сили (армијата, морнарицата и воздушните сили), кои исто така придонесуваат за научни програми.

Транспортните методи вклучуваат авиони Херкулес Ц-130Б, хеликоптери Бел 212, бродови на морнарицата и други поморски единици, амфибиски возила и разни копнени возила.

Истражувањето на Уругвајски Антарктик е генерално пропорционално со вкупните национални напори, иако има посебен акцент на науките за животот и оние поврзани со промените во животната средина.

Уругвај е особено внимателен на прашањата за животната средина и ги почитува сите договори и договори релевантни за Антарктикот, затоа развива програми за континуирано следење на животната средина кои ги надополнуваат проценките на влијанието на неговите активности.

Генерални информации[уреди | уреди извор]

Местоположба[уреди | уреди извор]

 • Јужни Шетландски Острови, Остров на Крал Џорџ, Полуостров Филдес
 • Должина: 62°11'04 - 58° 54 “
 • 17метри надморска височина
 • Површина без мраз
 • 100 метри од брегот на Антарктикот
 • Најблиската база е станицата Белингсхаузен
 • Усуахија (1000 км) - најблиското пристаниште

Главни датуми[уреди | уреди извор]

Население[уреди | уреди извор]

 • 60 максимално летно население
 • 9 просечно зимско население

Дополнителни забелешки[уреди | уреди извор]

Околу 10 научници во лето, 6 екипажи за хеликоптер, 3-5 за одржување, 4 војници.

Научни активности[уреди | уреди извор]

Следниве научни активности се спроведуваат базата:

 • Мониторинг на животната средина (од 1998 г.)
 • Геодезија/мапирање (од 1986 г.)
 • Глациологија - континентална (од 1991 г.)
 • Човечка биологија (од 1985 година)
 • Јоносферски/аурорални набљудувања (од 1992 година)
 • Метеоролошки набљудувања (од 1984 г.)
 • Мониторинг на стратосферскиот озон (од 1998 година)
 • Мерење на плима (од 1989 година)

Набљудувања и научни програми[уреди | уреди извор]

Стационална инфраструктура[уреди | уреди извор]

Површина и згради

 • 24.000 вкупна површина на станицата
 • 13 згради

Напојување и снабдување со гориво[уреди | уреди извор]

 • 220 V 60 Hz напојување
 • Капацитет за производство на електрична енергија од 375 kVA
 • 3 генератори
 • Генератори напојувани со зимско мешано гориво
 • Годишно се користат 160.000 литри гориво
 • ниту една ветерна турбина

Водовод и канализација[уреди | уреди извор]

 • Извор/метод за снабдување со вода за пиење: Езеро
 • Секоја година се користи 876.000 литри вода

Медицински установи[уреди | уреди извор]

 • Базата ги има следните медицински установи
  • Медицински апартман од 30 квадратни метри
  • 1 доктор
  • 0 болничар(и)
  • 2 кревети за пациенти
  • MEDEVAC & Fire е ажуриран и реализиран

Логистичка поддршка[уреди | уреди извор]

 • Мраз
  • Избивање на мраз: октомври
  • Брзо формирање мраз: крајот на мај
 • испорачување
  • 1 посета(и) на брод по сезона
  • 1 посета за снабдување по сезона (во јануари)
  • 300 m од станица до сидро
  • 30 m длабоко прицврстување
 • Воздушен сообраќај
  • 7 интерконтинентални летови по сезона
  • Користени авиони: Херкулес Ц-130
  • Лесни авиони/хеликоптери достапни декември-март
  • Користени типови: Бел 212
  • 1 бетон и 1 карпа за површината на пистата за хеликоптер
  • во базата од станица до писта
 • Друг сообраќај за поддршка
  • Следени носачи на персонал: 2x Hagglunds
  • Моторни санки: 1x моторни санки
  • Четири/триколки на груб терен: 1x4
  • Водни летала: 2x
 • Камиони
  • 1xIFA
 • Трактори, натоварувачи, багери
  • Трактор(и) на тркала: 1 маси фергусон

Надворешни врски[уреди | уреди извор]