Багремова пеперуга

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Satyrium|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Багремова пеперуга
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Satyrium
Вид: Багремова пеперуга
Научен назив
Satyrium acaciae
(Fabricius, 1787)

Багремова пеперутка (Satyrium acaciae) е пеперутка од видот на пеперутки сивци.[1]

Распространетост[уреди | уреди извор]

Оваа пеперутка живее во Западна Европа, Средна Европа и дел од Јужна Европа, вклучувајќи и Македонија. Не се наоѓа во јужна Италија, Средоземјето и Пиринејскиот Полуостров.

Опис[уреди | уреди извор]

Горната страна на пеперутката е темнокафена, и е скоро целосно еднобојна. Кај мажјаците има од 1 до 3 жолто-црвени точки, а кај женките има од 2 до 5. Телото и антените исто така се темнокафени. Долната страна на пеперутката е со посветла нијанса на кафена боја. Рабовите се во бела боја, покрај кои има црна линија. Има жолти точки со црна бордура во долниот дел. Се забележува и бела линија составена од бели точки која поминува низ целата површина на крилјата.Ларвите на пеперугата се жолто-зелени.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "Satyrium Scudder, 1876" at Markku Savela's Lepidoptera and Some Other Life Forms
  2. Seitz, A. ed. Band 1: Abt. 1, Die Großschmetterlinge des palaearktischen Faunengebietes, Die palaearktischen Tagfalter, 1909, 379 Seiten, mit 89 kolorierten Tafeln (3470 Figuren)

Поврзано[уреди | уреди извор]