Багна кауда

Од Википедија — слободната енциклопедија
Багна кауда
Багна кауда се одржува жешка со мал извор на топлина под садот.
ВидПотопување
Земја на потеклоИталија
Регион или државаПиемонт
Поврзано national cuisineИталијанска
Главни состојкиЛук, аншоа, маслиново масло
Cookbook: Багна кауда на Викикниги 

Багна кауда (што значи „жежок сос“)[1] е топло јадење направено од лук и аншоа, кое потекнува од Пиемонт, Италија, во текот на 16 век. Јадењето се служи и се конзумира на начин сличен на Фромажот, понекогаш како предјадење, со суров или варен зеленчук кој обично се користи за да се натопи во него.[2]

Преглед[уреди | уреди извор]

Багна кауда е топло јадење и сос за потопување во италијанската кујна што се користи за потопување зеленчук. Се подготвува со маслиново масло, сечкана аншоа и лук. Дополнителни состојки кои понекогаш се користат вклучуваат тартуфи и сол. Суровиот или варен зеленчук се потопува во сосот, кој обично се чува топол на маса за сервирање со помош на извор на топлина како свеќа или горилник кои се наоѓаат под него.

Багна кауда е опишана како „уникатна за“ Пиемонт, регион во северозападна Италија, и бил дел од пиемонтската кујна уште од 16 век. Во Пиемонт, кардунот (јадлив трн) често се потопува во сосот. Дополнителна храна што се користи за да се натопи во него вклучуваат зелка, целер, моркови, артишок од Ерусалим, пиперки, анасон и леб. Понекогаш се служи како предјадење.

Тоа е исто така популарно зимско јадење во централна Аргентина и распространето во Клинтон, Индијана, Рок Спрингс, Вајоминг и Бенлд, Илиноис, Соединетите Американски Држави, бидејќи имало многу северни италијански имигранти во тие места. Багна кауда била подготвена и во заедницата за ископување јаглен во округот Медисон, Илиноис[3] (вклучувајќи ги Колинсвил,[4] Едвардсвил и Меривил, Илиноис), поради бројните италијански имигранти кои дошле таму да работат во рудниците.

Подготовка на багна кауда

Историја[уреди | уреди извор]

Во минатото се користело масло од орев или лешник. Понекогаш, тартуфите се користат во верзии околу областиа Алба, Пиемонт, Италија.[5] Традиционално се јаде за време на есенските и зимските месеци, особено за Божиќ и Нова Година, и мора да се служи топло, како што сугерира самото име.

Слични јадења[уреди | уреди извор]

Пинзимонио е сличен сос за потопување приготвен со маслиново масло, вински оцет, сол и бибер кој се служи со суров зеленчук. Обично се служи ладен.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „bagna“. Grande Dizionario Piemontese Olivetti. Посетено на 24 January 2021.
  2. La Cucina Italiana 2008, s.v.
  3. Hillig, Terry. Miners’ heritage is on display in Collinsville. St. Louis Post-Dispatch. September 22, 2010. Retrieved July 28, 2021.
  4. Starkey, Roger. Collinsville Sunrise Kiwanis: Selling bagna cauda and peanuts for a better Christmas. The Metro Independent. September 12, 2014. Retrieved July 28, 2021.
  5. Hesser, Amanda (November 5, 2009). „Bagna Cauda, 1960“. New York Times. стр. MM20, New York edition. Посетено на March 8, 2010.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]