Аџари

Од Википедија — слободната енциклопедија
Аџари во почетокот на XX век

Аџарите (грузиски: აჭარლები, Ačarlebi) се етнографска група на Грузијци кои живеат во Аџарија во југозападна Грузија.

Религија[уреди | уреди извор]

Црквата „Св. Никола“ во Батуми, Аџарија

За време на османлиското ропство во 16ти и 17 век, Аџарите го примиле исламот. Аџарите биле нарекувани уште и Грузијци-муслмимани, а на советскиот попис од 1926 биле сметани за посебна група, Аџари, посебно од Грузијците.

По распадот на СССР и независноста на Грузија, голем број на Аџари особено млади, се покрстиле и повторно ја примиле верата на нивните предци, православното христијанство. Во 1991 година, 75% од Аџарите биле муслимани, во 2006 година пак 63% биле православни христијани,[1] а денес до 75% се православни христијани.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]