Прејди на содржината

Ајкула-тигар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ајкулата-тигар

Ајкулата-тигар (Galeocerdo cuvier)вид на ајкула.

За луѓето, ова е вториот најопасен вид ајкула, по Големата бела ајкула. Таа е голема, има тешка глава и нејзината уста е исполнета со остри заби, што имаат карактеристичен облик. Таа е толку опасна и затоа што ги сака крајбрежните води. Пронајдена е и во течни утоки и пристаништа, а често доаѓа во контакт со луѓе. Познато е дека јаде речиси се-освен што јаде помали ајкули, па дури и своите младенчиња, други риби, морски цицачи, желки и птици. Таа е мршојадец. Во нејзиниот желудник е пронајден секаков вид отпад. Младенчињата се раѓаат од јајца во мајчиното тело. На почетокот на животот се означени со дамки што кај младите единки се преобразуваат во „тигрести ленти“, а кај возрасните избледуваат.

Поврзано[уреди | уреди извор]