Прејди на содржината

Ачумски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ачуми[1] или ходмони[2] Јазикот на народот е јужен провинција Фарс и провинција Керман, источен дел провинција Бушер и насекаде провинција Хормозган; Тој е исто така мајчин јазик на околните неарапски луѓе Персискиот Залив;[3]

Ачуми
Зборуван во: Иран, Обединети Арапски Емирати, Кувајт, Бахреин, Катар, Оман и Израел
Вкупно говорници: 3,000,000
Јазично семејство: индоевропски јазици

Индоирански јазици

    • ирански јазици
    • Југозападни ирански јазици
       Ачуми
Јазични кодови
ISO 639-1: zum
ISO 639-2: bsg
ISO 639-3: id=lrl lrl

Ачуми е фамилија индоевропски јазици и гранка Индоирански јазици како и подгранка западни јазици на Иран;

Овој граматички јазик се разликува од модерната граматика персиски и има силна врска со Сасанидите средноперсиски јазик и Партите партиски јазик;

  1. „Копијата не е еднаква на оригиналот“. Jām e jam.
  2. Управување во семејниот бизнис со имигранти: компанија, етничка припадност и семејна динамика. ISBN 9781317125952.
  3. Исламска референца за биро. ISBN 9004097384.