Ацели

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ацели
Waminoa on Plerogyra.jpg
Waminoa на коралот Plerogyra
Научна класификација
Царство: Animalia
Колено: Xenacoelomorpha
Потколено: Acoelomorpha
Ред: Acoela
Уљанин, 1870
Фамилии

Ацели (Аcoelа) (од грчки: άκοιλα, без празнина ) — ред на мали и едноставни безрбетници од коленото Xenacoelomorpha, базална група на двострани животни, кои наликуваат на сплесканите црви. Во минатото тие биле класифицирани како ред на трепчести црви.[1][2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Cannon, Johanna Taylor; Vellutini, Bruno Cossermelli; Smith, Julian; Ronquist, Fredrik; Jondelius, Ulf; Hejnol, Andreas (2016). „Xenacoelomorpha is the sister group to Nephrozoa“. Nature. 530 (7588): 89–93. doi:10.1038/nature16520. ISSN 0028-0836. PMID 26842059.
  2. „Hox and ParaHox genes in Nemertodermatida, a basal bilaterian clade“, Int. J. Dev. Biol., 50 (8): 675–9, 2006, doi:10.1387/ijdb.062167ej, PMID 17051477.