Афротис

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Афротис
Помош со автоматската таксокутија
Ви благодариме што создадовте автоматска таксокутија. Не ни е позната таксономијата на „Афротис“.
  • Дали „Афротис“ е исправниот македонски назив на таксонот (во множина)? Ако ја уредувате страницата „Животно“, тогаш ќе треба да наведете |taxon=Животни. Ако имате направено измени во ова, тогаш стиснете на „Преглед“ за да ја подновите пораката.
  • Стиснете тука за да внесете таксономски податоци за „Афротис“.
Најзастапени параметри
  • |authority= Кој научник го опишал таксонот
  • |parent authority= Кој научник го опишал следниот повисок таксон
  • |display parents=4 наметнува приказ на (на пр.) 4 матични таксони
  • |display children= Приказ на таксони што се веќе присутни на Википедија (на пр. родови од едно семејство)
Корисни врски
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Афротис|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Афротис
Eupodotis afroides - 1820-1860 - Print - Iconographia Zoologica - Special Collections University of Amsterdam - UBA01 IZ17200059, crop.png
Афротис во „Iconographia Zoologica“
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Афротис
Видови

Види текст

Афротис е род на дропји во семејството Otididae. Родот е ендемичен во Јужна Африка и содржи два вида. Понекогаш е вклучен во родот Eupodotis.[1]

Видови[уреди | уреди извор]

Слика Научно име Општо име Распространетост
Southern Black Korhaan (Afrotis afra) male (30270325416).jpg Afrotis afra Јужен црн корхаан Западниот и јужниот дел на државата Јужна Африка, од Мал Намакваленд до Кејп Таун и источно до Греамстаун
Northern black korhaan (Afrotis afraoides) male.jpg Afrotis afraoides Северен црн корхаан Регионот Јужна Африка

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Collar, Nigel (1996), „Family Otididae (Bustards)“, Во del Hoyo, Josep; Elliott, Andrew; Sargatal, Jordi (уред.), Handbook of the Birds of the World. Volume 3, Hoatzin to Auks, Barcelona: Lynx Edicions, стр. 240–273, ISBN 84-87334-20-2