Африканска дива мачка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Африканска дива мачка
Африканска дива мачка во Паркот на мачките
Научна класификација [ у ]
Царство: Животни
Тип: Хордови
Класа: Цицачи
Ред: Ѕверови
Семејство: Felidae
Род: Felis
Вид: Африканска дива мачка
Научен назив
Felis lybica
Forster, 1780
Subspecies
Расподелба на африканската дива мачка во 2015[1]
Африканска дива мачка
Африканска дива мачка во Парк де Фелинс
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mammalia
Order: Carnivora
Suborder: Feliformia
Family: Felidae
Subfamily: Felinae
Genus: Felis
Species:
F. lybica
Binomial name
Felis lybica

Forster, 1780
Subspecies
Расподелба на африканската дива мачка во 2015[1]

Африканската дива мачка ( Felis lybica ) е вид на диво мачка, родена во Африка, Западна и Средна Азија до Раџастан во Индија и Синѓанг во Кина.[2] Статус на Црвената список на МСЗП од најзагорезен вид им се припишува на видовите Felis silvestris, кои во моментот на проценката ја вклучувала и африканската дива мачка како подвид.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Yamaguchi, N.; Kitchener, A.; Driscoll, C. & Nussberger, B. (2015). Felis silvestris. Црвен список на загрозени видови. МСЗП. 2015: e.T60354712A50652361. doi:10.2305/IUCN.UK.2015-2.RLTS.T60354712A50652361.en. Посетено на 29 October 2018.
  2. Kitchener, A. C.; Breitenmoser-Würsten, C.; Eizirik, E.; Gentry, A.; Werdelin, L.; Wilting, A.; Yamaguchi, N.; Abramov, A. V.; Christiansen, P. (2017). „A revised taxonomy of the Felidae: The final report of the Cat Classification Task Force of the IUCN Cat Specialist Group“ (PDF). Cat News (Special Issue 11): 17−20.