Прејди на содржината

Афеја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Храмот на божицата Афеја на острвот Егини

Афеја, (јаз-гр|Ἀφαία, јаз-лат|Aphaia) е име на божицата Бритомартида кое се употребувало на островот Егина.

Храмот на божицата Афеја[уреди | уреди извор]

На највисокиот рид на острвовот Егина, посветено на Зевс, во чест на Афеја подигнат е во 7 век пред новата ера неголем храм кој е преграден во периодот од 510 година до 480 година пред новата ера.

Статуите кои го украсувале храмот се одведени во Германија во 1812 година и денес се наоѓаат во Глиптотеката во Минхен. Две статуи на војник кои се пронајдени нешто подоцна се чуваат во Народен археолошки музеј во Атина.

Остатоците од храмот на Афеја и неговите релјефни украси припаѓаат на најубавите примероци на грчката уметност на преоѓањето од касно архајско во класично време кое се раѓало.