Прејди на содржината

Аушириски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Аушириски јазик
Зборуван во: Перу
Исчезнување: исчезнат
Јазично семејство: Запароански
 Аушириски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: id=avs avs

Ауширискиот е исчезнат индијански јазик кој припаѓал на групата на запароански јазици и се зборувал во Перу. Поточно, јазикот се зборувал по брегот на реката Напо.