Аускултација

Од Википедија — слободната енциклопедија
Аускултација
Медицинска процедура
Доктор аускултира абдомен на пациент
MeSHD001314
MedlinePlus002226

 

Аускултација[1] (заснована на латинскиот глагол auscultare „слуша“) — слушање на внатрешните звуци на телото, обично со помош на стетоскоп. Аускултацијата се изведува заради испитување на циркулаторниот и респираторниот систем (звуци на срцето и дишењето), како и на дигестивниот канал.

Поимот бил воведен од Рене Лаенек. Чинот на слушање звуци на телото за дијагностички цели има свое потекло уште од дамнина, веројатно уште од Стар Египет. (Аускултацијата и палпацијата одат заедно при физичкиот преглед и се слични по тоа што и двете имаат антички корени, и двете бараат вештина и и двете се важни ден-денес. Придонесите на Лаенек биле усовршување на постапката, поврзување на звуците со специфични патолошки промени во градниот кош и измислување соодветен инструмент (стетоскоп) за посредување помеѓу телото на пациентот и увото на лекарот.

Аускултацијата е вештина која бара значително клиничко искуство, фин стетоскоп и добри вештини на слушање. Здравствените работници (лекарите, медицинските сестри, итн.) слушаат три главни органи и системи на органи за време на аускултација: срцето, белите дробови и гастроинтестиналниот систем. Кога го аускултираат срцето, лекарите слушаат абнормални звуци, вклучувајќи срцеви шумови, галоп и други дополнителни звуци кои се совпаѓаат со отчукувањата на срцето. Се забележува и отчукувањата на срцето. Кога ги слушаат белите дробови, се препознаваат звуци на дишење како отежнато дишење, крепитации и крцкање. Гастроинтестиналниот систем се аускултира за да се забележи присуството на звуци на дебелото црево.

Електронските стетоскопи можат да бидат уреди за снимање и можат да обезбедат намалување на шумот и подобрување на сигналот. Ова е корисно за целите на телемедицина (далечинско дијагностицирање) и настава. Ова го отвора полето за компјутерски потпомогната аускултација. Ултрасонографијата (САД) инхерентно обезбедува способност за компјутерски потпомогната аускултација, а преносливата американска аускултација, особено преносливата ехокардиографија, заменува дел од стетоскопската аускултација (особено во кардиологијата), иако не скоро целата (стетоскопите сè уште се неопходни при основните прегледи, слушањето звуци на дебелото црево и други контексти за примарна здравствена заштита).

Аускултограм[уреди | уреди извор]

Звуците на аускултација може да се прикажат со помош на симболи за да се произведе аускултограм. Се користи во обуката за кардиологија.[2]

Фонокардиограми (исто така познати како аускултограми) на обични срцеви шумови.

Посредна и непосредна аускултација[уреди | уреди извор]

Цртеж од 1906 година на кој е прикажан лекар кој поставил дрвен стетоскоп од Лаенек помеѓу неговото лево уво и грбот на корсетираната пациентка за да аускулира.
Лаенек аускултира пациент пред неговите студенти.

Посредна аускултација е застарен медицински поим за слушање (аускултација) на внатрешните звуци на телото со помош на инструмент (посредник), обично стетоскоп. Тој е спротивен поим на непосредна аускултација, директно ставање на увото на телото.

Доплерова аускултација[уреди | уреди извор]

Студентка која користи рачен доплер за да го слуша сопственото срце

Во 2000-тите било докажано дека Доплеровата аускултација со помош на рачен ултразвучен трансдусер овозможува аускултација на валвуларни движења и звуци на протокот на крв кои не се откриваат при кардиолошки преглед со стетоскоп. Доплеровата аускултација покажала чувствителност од 84% за откривање на аортни регургитации, додека класичната стетоскопска аускултација покажала чувствителност од 58%. Покрај тоа, Доплеровата аускултацијата била надмоќна во откривањето на нарушена вентрикуларна релаксација. Бидејќи физиката на Доплеровата аускултација и класичната аускултација се различни, се сугерира дека и двата методи би можеле да се надополнуваат еден со друг. [3] [4] 

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „аускултација“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. Constant, Jules (1999). Bedside cardiology. Hagerstwon, MD: Lippincott Williams & Wilkins. стр. 123. ISBN 0-7817-2168-7.
  3. „Cardiac auscultation: Preliminary findings of a pilot study using continuous Wave Doppler and comparison with classic auscultation“. Int J Cardiol. 167 (2): 590–591. 2012. doi:10.1016/j.ijcard.2012.09.223. PMID 23117017.
  4. McLoughlin, Mario Jorge; McLoughlin, Santiago (5 January 2013). Cardiac Auscultation With Continuous Wave Doppler Stethoscope: A new method 200 years after Laennec's invention (англиски) (1. изд.). Mario J Mc Loughlin.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]