Аурин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Аурин
Назнаки
603-45-2
EC-број 210-041-8
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Точка на топење
нерастворлив
Опасност
NFPA 704
1
0
0
Дополнителни податоци
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Ауринот претставува органска супстанца која не се раствора во вода. Се раствора во алкохол. Ауринот претставува ксеноестрогена супстанца.[1]

Синтеза[уреди | уреди извор]

Ауринот се добива при загревање на фенол и оксална киселина во концентрирана сулфурна киселина.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Аурин“.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]