Аул

Од Википедија — слободната енциклопедија
Свирач на аул

Аул —„Авлос“ на старогрчки (αὐλός, plural αὐλοί, auloi) дувачки инструмент на средоземните народи за нас познат од записите на Старите Грци, за кого може да се каже дека е претходник на инструментот кој денес се нарекува обоа. Занимливо што денешниот традиционален македонски инструмент - кавал, практично го носи истото име, и веројтно тоа име е и позајмено од страна на грците кои го интегрираат овој инструмент во својта култура, од староседелците.

Во Стара Грција постоеле неколку вида на еднонизни и двонизни аули на кои можеле да се изведат главните тоналитети.

Аул бил омилен инструмент на сатирите.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]