Аугуст фон Васерман

Од Википедија — слободната енциклопедија
Аугуст фон Васерман

Аугуст фон Васерман (21 февруари 1866- Берлин, 16 март 1925) — германски бактериолог кој во 1906 година ја вовел методата за преглед на крвта (Васерманова реакција) со помош на која е утврдено постоењето на сифилисот. Ја проучувал структурата на ќелиите, антитоксините, како и причините за појавата на болеста туберкулоза и рак.