Атинско војводство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Атинско војводство
Δουκάτον Αθηνών
Вазалска земја*

1205 – 1458


Arms of the Duchy under the de la Roche family

The Latin Empire with its vassals and the Greek successor states after the partition of the Byzantine Empire, c. 1204. The borders are very uncertain.
Главен град Атина
Јазици фрнацуски
каталонски (from 1318)
грчки
Вероисповед Римокатоличка црква,
Православие
Државно уредување Вазалство
Историски период Среден век
 -  Чатврта крстоносна војна 1204
 -  Создавање на војводството 1205 1205
 -  Каталонска компанија 1318
 -  Акциаоли 1388
 -  Пелопонеско деспотство 1444
 -  Отоманско освојување 1458 1458
*

Атинското војводство било формирано во текот на Четвртата крстоносна војна на територијата на поранешна Византија, односно во 1205 година. Престолнина на ова војвотство бил градот Атина во Атика. Државата опстојувала се до 1458 кога била вклучена во составот на Отоманската империја.