Прејди на содржината

Атанас Ансаров

Од Википедија — слободната енциклопедија
Атанас Ансаров
Роден 1905
Моноспитово, Македонија

Атанас Ансаров, познат под псевдонимот Чернев, — македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење и деец на Внатрешна македонска револуционерна организација.

Животопис[уреди | уреди извор]

Атанас Ансаров е роден во Моноспитово, тогаш во Отоманското Царство. Се стекнал со прогимназиско образование. Во 1923 година е избран за претседател на Струмичкиот околијски револуционерен комитет. Во јули 1924 година е делегат на Струмичко окружен конгрес [1] и е избран за советник во окружниот комитет [2]. Подоцна излегува во илегала и од 1925 година заедно со Милан Постоларски предводел Струмичка околија [3][4].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Пърличев, Кирил. VІ конгрес на ВМРО (1925), Веда МЖ, София, 2005, стр. 77.
  2. Пърличев, Кирил. VІ конгрес на ВМРО (1925), Веда МЖ, София, 2005, стр. 80.
  3. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 9 - 10.
  4. Михайлов, Иван. Спомени II. Освободителна борба 1919 - 1924, Льовен, 1965, стр. 712.