Атабаскански јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија

Северни атабаскански јазици[уреди | уреди извор]

 • Јужноалјаска подгрупа
1. Ахтна јазик
2. Денаина јазик
 • Средноалјаско-јуконска подгрупа
3. Дег хитанг јазик
4. Холикачук јазик
5. Којуконски јазик
6. Колчански јазик
7. Долен танански јазик
8. Танакроски јазик
9. Горен тананански јазик
10. Јужен тучонски јазик
11. северен тучонски јазик
12. Гвичински јазик
13. Хан јазик
 • Северозападна канадска подгрупа
A. тахлтански-тагишки-каскански
14. Тагишки јазик
15. тахлтански јазик
16. Каска јазик
17. секани јазик
18. Динеза јазик
B. Славе-харе
19. Славејски јазик
20. Маунтански јазик
21. Беарлејк јазик
22. Харе јазик
23. кучешкобочен јазик
24. чипевјански јазик
 • Цецаутска подгрупа
25. Цецаутски јазик
 • Централна Британска Колумбија подгрупа
26. Бабине-вицувитенски јазик
27. Дакелх јазик
28. Чилкотински јазик
29. Стувикс јазик
 • Сарси подгрупа
30. Цутина јазик
 • Квалхиоква-клацкани подгрупа
31. Квалхиоква-клацканиски јазик

Тихоокеански атабаскански јазици[уреди | уреди извор]

 • Калифорниска атабасканска подгрупа
32. Хупа јазик
33. Матоле беар ривер јазик
34. Ел ривер атапаскански јазик
 • Орегонска атабасканска подгрупа
35. Горен Умпква јазик
36. Рог ривер јазик
37. Галик-аплегатски јазик
38. Толова јазик

Јужни атабаскански јазици[уреди | уреди извор]

 • Рамна апаче подгрупа
39. Киова апаче
 • Западна апаче подгрупа
A. Чирикахуа-мескалеро
40. Чирикахуански јазик
41. Мускалеро јазик
42. Навахо јазик
43. Западен апаче јазик
 • Источни апаче подгрупа
44. Џикарила апаче јазик
45. Липан апаче јазик