Астронаутика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хаблов вселенски телескоп

Астронаутика е наука и инженерија која ја истражува и развива технологијата која овозможува патување во космосот, било тоа да се патувања со посада или без неа (вештачки сателит). Истражувањата на космосот или астронаутика е интердисциплинарна наука која се базира на сознавање на други науки, како што се: физика, аеродинамика, астрономија, математика, хемија, биологија, медицина, електроника и метеорологија.

Астронаутиката во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „Духовите на американските астронаути“ (англиски: Ghosts of American Astronauts) — песна на британската рок-група Меконс.[1]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Предлошка:Клица-космос