Асигнат

Од Википедија — слободната енциклопедија

Асигнат (француски: assignat, латински: assigno) ― паричен инструмент, налог за плаќање користен за време на Француската револуција и Француските револуционерни војни.

Франција[уреди | уреди извор]

Назначен од изданието од 1792 година: 400 ливри

Асигнатите биле книжни пари (фиат валута) издавани од Основачкото собрание во Франција од 1789 до 1796 година, за време на Француската револуција, за да се спречи банкрот. Покритие за вредноста биле имотите во сопственост на државата; имотите конфискувани од круната на 7 октомври и имотите на Католичката црква конфискувани, на предлог на Мирабо, од Собранието на 2 ноември 1789 година. Во септември благајната била празна. [1] Банкротот на државата бил неминовен.[2] [3] На 21 декември 1789 година бил изгласан првиот декрет, со кој се донесува решение за издавање (во април 1790 година) на 400 милиони асигнати, секоја како потврда за задолженост од 1.000 ливри, со каматна стапка од 5%, обезбедени и исплатувани врз основа на аукцијата на „државен имот“. [4]

Асигнатите најпрво требало да им бидат исплатени на доверителите на државата. Со нив доверителите можеле да купат државно земјиште, и затоа асистантите имале предност пред другите парични форми. Ако доверителот не купел земјиште, се претпоставувало дека тој може да ги продаде по номинална вредност на оние што сакале да купат земјиште.[5]

Вредност на асигнатите (1789–1796)

На 27 август 1790 година, Собранието се одлучило за нова емисија од 1,9 милијарди асигнати кои требало да станат законско средство за плаќање до крајот на годината т.е. банкноти кои секој може да ги купи и кои ќе се користат за обични деловни трансакции.

Асигнат од 4 јануари 1792 година, кој сè уште носи кралски ознаки: 15 соли

Поради големите емисии, вредноста на асигнатите постојано се намалувала, така што во 1791 година нивната вредност била 90% од номиналната вредност. Кон крајот на 1794 година пазарната вредност била 17%, а во 1797 година, сите асигнати биле прогласени за безвредни.

Италија[уреди | уреди извор]

Помеѓу 1798 и 1799 година, револуционерните француски сили ја основале Римската република, која исто така издавала асигнати (италијански: assegnati). Тие биле издадени со законот од 23 фриктидор VI (14 септември 1798). Се користела валута паоло или џулио, постара валута од Папските држави. Римската Република издавала и монети деноминирани во бајоко и скудо.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. François Crouzet (1993) La grande inflation : La monnaie en France de Louis XVI à Napoléon, pp. 97–98
  2. The French Revolution: An Economic Interpretation by Florin Aftalion, p. 59
  3. Stuff and Money in the Time of the French Revolution by Rebecca L. Spang
  4. The French Revolution, the Assignats, and the Counterfeiters[мртва врска]
  5.  Една или повеќе речениците пред наводов вклучуват текст од дело кое сега е во јавна сопственостIngram, Thomas Allan (1911). „Assignats“ . Во Chisholm, Hugh (уред.). Encyclopædia Britannica. 2 (11. изд.). Cambridge University Press. стр. 781–782.CS1-одржување: ref=harv (link)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]