Асасе Ја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Асасе Ја
Asase Ye Duru.svg
Мајка Земја, земска божица на плодноста, поддржувач на вистината и божица творец
СимболЈупитер
СопружникНиаме, небесен бог
ДецаТано, Биа, Ананси
НародБоно и Акан од Гана
Асасе Ја, - скулптура од дрво на божицата на плодноста во Акан митологијата

Асасе Ја е божица Земја на плодноста кај луѓето Боно, и етничката група Акан од Гана. Таа е позната и како Мајката Земја или Аберева.

Асасе Ја е сопруга на небесното божество Ниаме, кое го создало универзумот и ги родила двете деца, Беа и Тано. Беа е именувана и како Бија. Таа исто така е и мајката на Ананси и божествена маќеа на светите високи началници. Асасе Ја е многу моќна, иако не ѝ се посветуваат храмови, наместо тоа, е обожавана на земјоделските полиња на Боно.[1]

Асасе Ја ги фаворизирала Боно кои работат на земјоделските полиња а планетата Земја е нејзиниот симбол.[2][3][4]

Обожавање на Асасе Ја[уреди | уреди извор]

Боно ја сметаат Асасе Ја како Мајка Земја, земска божица на плодноста, поддржувач на вистината и божица творец која доаѓа да ги привлече душите на Боно кон другиот свет (Планетата Јупитер ) за време на смртта. Таа е ценета како негувателка на земјата и се смета дека обезбедува поддршка за сите. Кога еден член на Боно луѓето сака да ја докаже својата верба, тој ги допира усните кон почвата и ја рецитира молитвата-песна на Асасе Ја. Друга традиција тврди дека четврток е резервиран како ден на Асасе Ја, луѓето од Боно обично се воздржуваат да ја работат земјата.[5]

Асасе Ја молитва-песна[уреди | уреди извор]

Молитвена песна за Асасе Ја [6]
Прва строфа
Стара жено Земјо. . . .

Таа што ги даде правата. .

За култивирање на живите. . . .

Мојата молитва за Тебе,

на Денот на благодарноста.

Втора строфа
„Земјо, кога ќе умрам,

Јас се потпирам на тебе.

Земјо, додека сум жив,

Јас зависам од тебе “.
Трета строфа
Јорговани во твојата коса. .

Уште присутна мајка
Во секое зрно песок е твојата приказна.

Четврта строфа
Давателот на Нкавагје

Спас на животот

И Нква да живее живот без кавги

До твојата вечна слава.
Петта строфа
Дека човекот е Таме е твојот домен. . .

Давач на закон и етика

Вагата на правда.
Шеста строфа
Со секое поле до. .

Со Тебе сè уште сум

И кога смртта ќе дојде да ме бара

Станувам Еден со твојата слава

Донесувајќи живот на земјата со мојата волја.
Седма строфа
Плодните полиња и приносот на жената

Сите ја почувствувале твојата рака

Поздрав и благодарам

Биди голема мајка

За твојот грб на кој стоиме.
Осма строфа
Управувач на вистината, нашата дама

Да ја бакнеш прашината на твојата дојка. . .

Е доказ за приказната.
Деветта строфа
Поздрави голема мајко

Чија љубов е на Земјата

Твоите подароци на твоите деца

Се бескрајен извор на радост.
Десетта строфа
Насмевка на усните со песна во срцето
Пофалби што пееме, кога ќе започнат насадите.
Единаесетта строфа
Поздрави Брисер на животот, Брисер на законот и редот

Поздравете ја Старата Мајка Земја, вашите деца

Ја преминав границата

Во земјата на сладост и срце.
Дванаесетта строфа
Асасе Ја, Аберева, Асасе Ефуа

Имиња без крај ве повикуваме

Блажени се, Асасе Ја

Да се негуваме засекогаш, те обожаваме.

Во Америка (Јамајка)[уреди | уреди извор]

Обожавањето на божицата Асасе Ја преку трансатлантската трговија со робови било пренесено и документирано од поробените Акан или Короманти кои живеат во Јамајка. Сопствениците на робови од Јамајка не верувале во христијанството и на Короманте им ги оставиле своите верувања. Затоа, духовниот систем на Боно бил доминантен во плантажите. Според јамајскиот историчар и сопственик на робови Едвард Лонг, припадниците на потомците на Акан заедно со другите новопристигнати Короманти се приклучиле на набудување и богослужба на Боно божицата Асасе Ја. Тие го покажале своето обожавање со истурање на собраната храна. Ова бил единствениот божествен духовен систем на островот, бидејќи другите божествени идентитети во 18 век беа уништени заради големото население на поробениот Короманте во Јамајка, според Едвард Лонг и другите историчари кои ги набудувале своите робови.[7]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Asase Ya“. Gods & Goddess Wiki (англиски). Посетено на 2020-08-29.
  2. Warren, Dennis M. (1973). Disease, Medicine, and Religion Among the Techinan - Bono of Ghana: A Study in Culture Change (англиски). Indiana University.
  3. Warren, Dennis M. (1975). The Techiman-Bono of Ghana: An Ethnography of an Akan Society (англиски). Kendall/Hunt Publishing Company. ISBN 978-0-8403-1122-1.
  4. Antubam, Kofi (1963). Ghana's Heritage of Culture (англиски). Koehler & Amelang.
  5. The Akan of Ghana: Their Ancient Beliefs (англиски). Faber & Faber. 1958.
  6. „Prayer Poam for the Goddess Asase Yaa“. paganandproudofit.com. Посетено на 2016-02-25.
  7. Petras, Elizabeth McLean (2019-04-11), „Jamaicans in Panama“, Jamaican Labor Migration, Routledge: 53–84, ISBN 978-0-429-04407-6, Посетено на 2020-04-30