Архосауроморфи

Од Википедија — слободната енциклопедија
  1. F0DC82"
  1. F0DC82"
Архосауроморфи
Период: Доцен Перм - денес
Трилофосаурус, примитивен архосауроморф
colspan=2 style="text-align: center; background-color:
  1. F0DC82" | Научна класификација
Царство: Animalia
Колено: Chordata
Класа: Reptilia
Поткласа: Diapsida
Инфракласа: Archosauromorpha
von Huene, 1946
colspan=2 style="text-align: center; background-color:
  1. F0DC82" | Редови

Видете во текстот.

Архосауроморфите (од грчки: "владеечки гуштерски форми") е инфракласа на диапсидни влекачи кои се појавиле за време на доцен Перм и станале почести за време на Тријас. Во оваа инфракласа се вклучени редовите Rhynchosauria, Trilophosauridae, Prolacertiformes, Archosauriformes, и пробно, Choristodera. Иако овие влекачи навидум се различни по својот изглед (едно време тие беа сместувани во различни поткласи - трилофосаурите биле сметани за еуриапсиди, додека ринхосаурите за лепидосаури и биле вклучувани во ист ред со туатарата), тие се обединети со неколку мали скелетни и черепни детали кои укажуваат на тоа дека тие образуваат клад кој настанал од еден заеднички предок.

Од петте таксони спомнати погоре, првите три изумреле за време на или пред Тријаско-јурското изумирање. Хористодерите продолжиле да опстануваат како мала група сè до Миоцен, а архосауровидните биле важен фактор во раната тријаска животна средина, пред од нив да се развијат уште поуспешните архосаури.

Систематика[уреди | уреди извор]

Филогенија[уреди | уреди извор]

Archosauromorpha 


Rhynchosauria
?TeraterpetonTrilophosauria


Prolacertiformes


 Archosauriformes 

?Uatchitodon
Proterosuchidae
?Erythrosuchidae
Euparkeriidae
?Turfanosuchus
Proterochampsidae
Yonghesuchus


 Archosauria 

Crurotarsi (крокодили и сродници)Avemetatarsalia (диносауруси, птеросауруси, птици и сродници)
Надворешни врски[уреди | уреди извор]