Архилох

Од Википедија — слободната енциклопедија
Портрет на брадест човек (поет Архилох?). Римска копија ок. 2-ри. век

Архилох (грчки: Ἀρχίλοχος) — старогрчки сатиричар.

Животопис[уреди | уреди извор]

Архилох е роден околу 680, а умрел околу 645 година п.н.е. Тој живеел на островот Пар. Според Плутарх, жителите на Лакедемонија го протерале Архилох од неговата држава, зашто тој се фалел дека попрво би го фрлил штитот, отколку да погине во битката. Всушност, на едно место, и самиот Архилох кажува дека го фрлил штитот за полесно да побегне од битката.[1]

Творештво[уреди | уреди извор]

Архилох е творец на јамбот. Тој извршил големо влијание врз Хорациј, кој ги напишал своите „Еподи“ по угледот на Ахилох.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 117.