Архангел Јегудил

Од Википедија — слободната енциклопедија
Архангел Јегудил

Јегудил (хебр. יהודיאל „слава на Бога“) е еден од Седумте архангели во православието.[1] Често е прикажан во иконографијата како држи круна и тријазичен камшик.[2] Јегудил е заштитник на сите оние кои работат настојно, и круната која ја држи ја симболизира наградата за духовниот труд.[3] Заедно со подредените ангели тој е советник и бранител на сите оние кои работат на одговорни функции за Божја слава, и како таков нему му се обраќаат кралеви, судии и други на власт.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Hymn of Praise: The Archangels
  2. The Rational Heavenly Powers
  3. The heavenly host and our modern life

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • „Светот на ангелите“. Transfiguration of Our Lord Russian Orthodox Church. Посетено на 22 декември 2005.


Седум свети архангели

Варахил | Гаврил | Јегудил | Михаил | Рафаил | Салатил | Урил