Артур Гергеј

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Артур Гергеј

Артур Горгеј е роден 30 јануари 1818, а починал 21 мај 1916. Тој бил унгарски воен лидер познат по тоа што бил еден од најголемите генерали на Унгарската револуционерна армија .

Во младоста, Горгеј бил многу талентиран хемичар, а неговата работа во областа на хемијата била забележана од многу реномирани унгарски и европски хемичари. Но сепак тој е пошироко познат по неговата улога во Унгарската револуција и војна за независност од 1848-1849 година каде што тој исто така служел како министер за војна , а во последните денови на револуцијата, пред да им се предаде на Русите во Вилагос , тој бил диктаторот на Унгарија.

Врските и конфликтите на Горгеј со Лајос Косут , најистакнатиот политичар и гувернер на Унгарија, влијаеле на текот на војната за независност и неговата воена кариера, но исто така и на неговиот постреволуционерен живот до неговата смрт. Писмото на Косут од Видин, напишано после револуцијата, предизвикало долготрајна омраза за Горгеј меѓу Унгарците, од кои многумина верувале дека тој е предавник. Во 20-ти век, оваа карактеризација беше предизвикана од современите истражувања. Како резултат на тоа, репутацијата на Горгеј како еден од најталентираните и успешни унгарски генерали на 19-ти век во голема мера била обновена.

Потписот на Артур Горгеј
Статуа на Артур Горгеј

Почеток на една ветувачка кариера во хемијата[уреди | уреди извор]

Во 1845 година, по смртта на неговиот татко,Горгеј среќнп ја напуштил војската. чувствувајќи дека воениот живот не му одговара и решил да биде студент по хемија на Универзитетот во Прага .

Неговите дела во хемијата од овој период се достојни за внимание. Исто така тој направил истражуање за кокосово масло откривајќи го присуството на деканоична киселина и лауринска киселина .

Статија на Гергеј во врска со хемијата Хајделберг, 1848

Тој го започнал своето истражување во пролетта 1847 година во Прага, но ги завршил експериментите дома во Топорц, испраќајќи ги резултатите на Кралската академија во Виена на 21 Мај 1848 година. Неговиот метод за одделување на хомолозите на масни киселини не бил традиционалниот начин на користење фракционална дестилација , туку се користела растворливоста на бариумските соли. Неговото истражување може да се сумира на следниов начин:

  • Тој открил присуство на лауринска киселина (C12) и деканонска киселина (C10) во кокосово масло.
  • Тој произведувал лауричен етил етер .
  • Тој утврдил некои физички својства на дестилација на лауриум киселиот бариум.
  • Тој открил дека, во кокосовото масло, удецикличната киселина (C11) имало мешавина од лаурици и деканоични киселини.

По поразот на револуцијата[уреди | уреди извор]

Горгеј ги прашал Русите за милост кон своите офицери и неговите војници, велејќи дека дури и ако сакаат некој да се обеси, тогаш тој ќе го прифати тоа за себе, но во замена сакал неговите генерали да бидат поштедени, што Паскевич и царот ги прифатиле и направиле, барајќи прошка за Горгеј и неговите луѓе, но првично Австријците одбиле да ги исполнат желбите на своите сојузници. По некое време тие прифатиле дека Горгеј нема да биде егзекутиран, а ќе биде задржан во затвор во Клагенфурт , но тие не ги помилувале своите генерали , кои биле егзекутирани на 6 Октомври 1849 во Арад. Поради егзекутирање на неговите 13 генерали, Горгеј беше обвинет за предавство и за нивната смртт.

Таму живеел, главно вработен во хемиска работа, сè до Австро-унгарскиот компромис од 1867 година , кога му билп простено и бил вратен во Унгарија.

Фотографија на Горгеј со неговиот син
Горгеј во старост

Извори[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]