Артланд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Локацијата на историскиот пејзаж Артланд во земјата Ознабрикер

Терминот Артланд, во однос на просторот околу градот Квакеббрик во округот Оснабрик во Долна Саксонија, има три значења:

  1. Терминот Артланд се однесува на интегрираната општина Артланд (видете тука).
  2. Тој се однесува на 180 км2 голем пејзаж Артланд во округот Оснабрик, кој се состои од интегрираната општина Артланд и општината Герде .
  3. Станува збор за синоним за сливот на природната област Квакабриккер, леднички слив за јазици, кој е врамен од страна на Берсенбрик-Даммер Ендмориненбоген со терминалните морини со висина на Анкумер на југозапад и планините Дамер на исток и југоисток и нивниот покривен Сандерн. Во овој физички пејзаж почнувајќи северно од Брамше, исто така Динклаж и делови од соседните градови Лох, Вехта и Бакум се наоѓаат на истокот на округот Оснабрик последователен област Вехта и земјата на Хасе на југот од округот Клопенбург и крајниот исток од округот Емсланд .[1] Области кои се само споменати се оние кои сега се надвор од областа Osnabrück, а до 1803 припаѓале на Niederstift Минстер.

Артланд никогаш не бил политички субјект; неговите парохии дури не припаѓале на истите канцеларии на Хохстифт Оснабрик . Наместо тоа, економските, културните и сродните врски довеле за Артланд да биде како единствен ентитет. Во ретко населен регион доминираат денес меѓу ливади, полиња, типичен Северна германски Geest пејзажи живи огради, шуми повеќе од 700, често наведени, полу-дрвени фарми во одделни слоеви.

Ознаката Артланд за оваа област е зафатена за првпат во 1309 година.[2]

историја[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Geschichte des Hase-Binnendeltas.

мини| Хасе во внатрешноста на делтата во близина на Квакибрук околу 1903 година

Културно богатство Артланд[уреди | уреди извор]

Рекламирање за културното богатство Артланд на денот на отворениот споменик 2009 година
Културно богатство Артланд, фарма во Бадберген-Гренлох
Т.н. Артландер змеј
„Недостасува [во списокот на светско наследство на УНЕСКО], на пример, локалитети или пејзажи кои ја отсликуваат селската култура или традиционалните занаетчиски култури. [...] Како што сите знаат, земјоделството долго време давало извонредни културни придонеси за човештвото. Сепак, овие придобивки не се секогаш соодветно наградени во јавната свест. На пример, обидот направен пред неколку години да се класифицира културниот пејзаж на Оснабрик, Артланд, како светско наследство не успеа. Артланд, која опфаќа повеќе од 600 комплетни полупразни згради од 16-ти до 19-ти Век како единствен сведок на културата на руралните згради во северозападна Европа. Како што се сомнева еден од поборниците на Артланд, поранешниот директор на музејот Клопенбург, Хелмут Отњан, очигледно немал поддршка. "

Веб врски[уреди | уреди извор]

  1. Niedersächsischer Landesbetrieb für Wasserwirtschaft, Küsten- und Naturschutz (NLWKN): Regionalbericht für das Hase-Einzugsgebiet. Darstellung der Grundwassersituation (PDF; 8,6 MB); Dezember 2012, S. 15 (im PDF S. 20)
  2. Kohnen: Die Herkunft des Namens Art-Land. In: Osnabrücker Land 1974, S. 49 f.