Арсланагов мост

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Арсланагов мост.

Арсланагов мост (српски: Арсланагића мост) или Перовиќев Мост (Перовића мост) — мост на реката Требишница во Требиње, Република Српска, Босна и Херцеговина. Мостот е на списокот на културно наследство на Република Српска.[1] Мостот се наоѓа на патот кој ги поврзува Дубровник и Херцег Нови.[2]

Историја[уреди | уреди извор]

Според општоприфатеното мислење, мостот е изграден по налог на големиот везир Мехмед-паша Соколовиќ во 1574. Името на мостот е според Арслан-ага, Турчин кој во 1687 година дошол во Херцег Нови и добил посед источно од Требиње со право да наплаќа мостарина.[3]

Во 1944 година, на крајот на Втората светска војна, четниците пробале да го раѕурнат мостот. За време на минирањето раѕурнато е левото крило во должина од 8 метри, а по војната е санирано.

По изградата на хидроелектраната и езерото во 1965 година, мостот е преместен. По војната во Босна и Херцеговина, во 1993 година, градските власти го прекрстиле мостот во Перовиќев мост, бидејќи се верува дека семејството на Арслан-ага пред да се исламизира се презивало Перовиќ.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Измјена и допуна просторног плана Републике Српске до 2025. Бања Лука: Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију. 2015. стр. 349. http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mgr/Documents/Просторни%20план%20Републике%20Српске%20до%202025%20%20ТЕКСТУАЛНИ%20ДИО_119703573.pdf. 
  2. Мостови у БиХ. https://sr.scribd.com/doc/31536540/Mostovi-u-BiH. 
  3. "Културно-историјски споменици". Туристичка организација Требиње. конс. 24. 9. 2016. 

Литература[уреди | уреди извор]