Арсениум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Арсение Тодираш
Arsenie Todiraş
Податотека:Арсение Тодираш (Arsenie Todiraš).jpg
Основни податоци
Родено имеАрсение Тодираш
Arsenie Todiraş
Познат(а) и какоАрсение
Арсениум
Роден(а)22 јули 1983
СССР Кишинев, Молдавска ССР
Жанр(ови)Поп
Занимање/њаПејач
Веб-местоАрсениј - официјален сајт

Арсение Тодираш (романски: Arsenie Todiraş; Кишинев, 22 јуни 1983) е пејач од Молдавија. Бил најмлад член на бендот O-Zone. Сега ја гради својата кариера во Романија под естрадното име Арсениј (Arsenium). Арсенија заедно со Наталија Гордиенко и Connect-R ја претставуваа Молдавија на Евровизија 2006 во Атина, каде што го освоија 20 место со 22 поени. Неговиот прв албум 33 елемент бил издаден во Романија во летото 2006, исто така и во: Русија, Шпанија, Украина, Полска итн.

Дискографија[уреди | уреди извор]

Песни[уреди | уреди извор]

  • "Love Me, Love Me" (2005) (33то место на Германска Топ 100 листа, 36то на француска топ листа)
  • "Loca" (2006)
  • "Professional Heartbreakers" (2007)
  • "Wake Up" (2008)
  • "Rumadai" (2008) (32ро место на Германска Топ 100 листа, 1во на Германска Денс Листа)
  • "Minimum" (2009)
  • "25" (2009)
  • "Исчезни" (2010)
  • "Remember mе" (2010)
  • "Nu ma mai cautа" (2010)
  • "Erase it" (2010)
  • "Bang Bang" (2010)

Албуми[уреди | уреди извор]

Албуми од O-Zone[уреди | уреди извор]

Видеа[уреди | уреди извор]

  • "Love Me, Love Me" (2005)
  • "Loca" (feat. Natalia Gordienco & Connect-R) (2006)
  • "Professional Heartbreakers" (2006)
  • "Wake Up" (2008)
  • "Rumadai" (2008)
  • "Minimum" (2009)
  • "Remember Me" (2010)
  • "Erase It" (2010)
  • "My Heart" (feat. Lena Knyazeva) (2011)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]