Арсганг

Од Википедија — слободната енциклопедија

Арсганг е архаична форма на шведско гатање.[1] Понекогаш се преведува како годишно пешачење[2] или годишно.[3]

Според шведскиот истражувач Томи Куусела,[4][2] Арсганг бил сложен облик на гатање во шведската народна традиција, обично практикуван на Божиќ или новогодишна ноќ. Феномените би можеле да варираат многу регионално или дури и во иста област, но генералниот тек беше ист: ако практикувачите („годишници пешаци“) успеаја да следат одредени инструкции и да решат одредени предизвици (како што се средби со натприродни суштества). Тие ќе увидат што ќе се случи следната година.

Бесскрифтинг om Svenska Allmogens Sinneslag och Seder… („Карактер и обичаи на селанството“) на Петрус Гасландер од 18 век го опишува орсгонг и вели дека тој повеќе не се практикува. Тој пишува дека за да се преземе орсгонг, треба да се оди во шума пред првото светло на Бадник, без да се гледа во оган и без храна или пијалок и да се оди толку далеку што не може да се слушне пеењето на петелот. Откако ќе го стори тоа, „годинешниот шетач“ сега ќе може да ги види настаните од иднината, а гледајќи во полињата и патиштата што се приближуваат до црквите ќе може да дознае за жетвите и погребите на наредната година.[2]

Во популарната култура[уреди | уреди извор]

Арсганг била основа за авантуристичка видео игра од 2013 година наречена Year Walk .

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Society, Westermarck (1947). „Transactions“ (англиски): 173. Посетено на 25 May 2021. Наводот journal бара |journal= (help)
  2. 2,0 2,1 2,2 Kuusela, Tommy (2016). „'He met his own funeral procession': The Year walk-ritual in Swedish folk tradition.“. Во Tommy Kuusela; Giuseppe Maiello (уред.). Folk Belief and Traditions of the Supernatural (англиски). Beewolf Press. стр. 58–91.
  3. Harper's Magazine (англиски). Harper's Magazine Company. 1871. стр. 166.
  4. Kuusela, T., 2014. Swedish year walk: from folk tradition to computer game. In: Island Dynamics Conference on Folk Belief & Traditions of the Supernatural: Experience, Place, Ritual, & Narrative. Shetland Isles, UK, 24–30 March 2014. [Online]. Available at: https://www.academia.edu/6624109/Swedish_Year_Walk._From_Folk_Tradition_to_Computer_Game [accessed 09/07/14].