Арнолд Цвајг

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Арнолд Звејг (лево) со Ото Нагел, 1955 година
Потпис: Арнолд Цвејг

Арнолд Звег (* 10). Ноември 1887 година во Глогау, провинција Силесија ; 26 фунти Ноември 1968 година во Источен Берлин ) беше германски писател .

Животопис[уреди | уреди извор]

1887-1918[уреди | уреди извор]

Комеморативна плакета во Берлин во куќата Зикаденвег 59, во Берлин-Вестден

Арнолд Цвејг е син на еврејски Сатлер активен во ционистичкото движење (Тој не е поврзан со Стефан Звејг) . Откако го посетувал средното училиште во Катовице во 1907 година, тој започнал да студира германска филологија, филозофија, психологија, историја на уметност и економија на Универзитетот во Вроцлав . Подоцна се преселил во Минхен, Берлин, Гетинген, Росток [1] и Тибинген . За тоа време, тој бил под влијание на нео-кантијанизмот и филозофијата на Ниче.

Неговото книжевно деби во 1912 година во групата раскази за Клаудија . Во 1915 година ја добил Клеистичката награда за трагедијата Ритуално убиство во Унгарија . Во 1915 година Звеиг бил избран во воена служба. Тој претходно бил јасно руско-национален ум, се претвори себеси под впечаток на Првата светска војна, каде што бил користен, меѓу другото, во Србија, Белгија и Вердун, пацифист . Од 1917 година Звег беше член на одделот за печат на Главниот командант Исток, каде беше одговорен за цензура.[2] Таму, секуларниот Евреин Звег стапи во контакт со Источно Евреин, оставајќи траен впечаток врз него.

1918-1933[уреди | уреди извор]

Спомен плоча во куќата Homeyerstraße 13, во Берлин-Niederschönhausen

По Првата светска војна, Звејг се смести како хонорарен писател на езерото Старберг . Тоа развило пријателство со Лав Фјухтвангер и Сигмунд Фројд (на кое му го посветил и неговото поставување крал ). Во есеи, претстави и кратка проза, Звег ги дизајнирал своите воени искуства и соочувањето со јудаизмот. Звеиг сега признал дека е хуманистички социјализам .

По Хитлер Путш во 1923 година, Звејг морал да го напушти Старберг. Се преселил во Берлин, каде работел како уредник на Еврејскиот Рундшау . Контактот со Мартин Бубер, кој веќе започна за време на војната, го доведе Звеиг во близина на ционизмот, со кој тој остана тесно поврзан во следните години.

Во 1927 година, објавено е најпознатото дело на Звеиг, романот Дер Стрит за наредникот Гриша . Книгата се однесувала на воено судско убиство кон крајот на Првата светска војна. Романот, стилски припаѓа помеѓу експресионизмот и новата објективност, го оформува судирот помеѓу секуларизираниот јудаизам и источно-еврејската побожност, помеѓу просветлената пруска традиција и покорноста на калверот Вилхелмин - против позадината на распадот на Империјата. Романот е дел од циклусот „Големата бела машка војна на Првата светска војна“, другите делови на Младата жена од 1914 година (1931), Образованието пред Вердун (1935), Кинг (1937), Оган (1954) и Умре Зеит зрело (1957) се.

1933-1948[уреди | уреди извор]

Арнолд Звег на печат на ГДР

Литература[уреди | уреди извор]

 • Георг Лукач : пресврт на судбината. 1948.
 • Арнолд Звег за 70-ти Роденден. ед. од Одделот за поезија и грижа за јазикот на Германската академија на уметностите, Берлин (Исток) 1957 година.
 • Гранка Арнолд. Алманах. ед. од Германската академија за уметности, Берлин (Исток) 1962 година.
 • Марсел Рајх-Раницки : Германска литература на исток и запад. 1963.
 • Ени Воигтландер: Светот и ефектот на романот. 1967.
 • Ева Кауфман: Патот на Арнолд Звејг до романот. 1967.
 • Е. Хилшер: Арнолд Цвејг. 1968.
 • Мануел Визнитцер: Арнолд Цвејг - Theивотот на германско-еврејскиот писател. Атенаха, Конигштајн / Ц. 1983 година и ö. ISBN 3-596-25665-8 .
 • Марсел Рајх-Раницки: Прускиот Евреин Арнолд Цвејг. Во: Дерс .: Германска литература на исток и запад. Штутгарт 1983 година.
 • Ханс-Алберт Волтер: На почетокот беше делото. „Хеч на Вандсбек“ на Арнолд Звејг. Франкфурт / М. 1985.
 • Вилхелм фон Стернбург (ед. ): Арнолд Цвејг. Франкфурт на Мајна 1987 година.
 • Томас Кобер у. а (ед.) јас. А. Општество за истражување на егзил / Општество за прогонство студии: Новинарство во егзил и други теми. Придонеси од Ари Волк за АЗ; Истражување на егзил, 7; Текст на издание + критика, Минхен 1989 година, ISBN 3-88377-321-2 .
 • Сигрид Тилкинг: На погрешен пат до „Новиот Канаан“? Палестина и ционизам во делото на Арнолд Звег пред прогонството. Питер Ланг, Берн и други 1990; ISBN 3-631-42609-7 .
 • Арија Волк: големина и трагедија А. Звеиг. Судбината на еврејско-германскиот поет според еврејски поглед. Светот на книгите, Лондон 1991 година; ISBN 3-88325-420-7 . (Информативен текст со размавта репродуциран на amazon.de)
 • Арнолд Звејг: Еврејска волја за изразување - Новинарство од четири декади. изменето од Детлев Клаусен, 1991 г.
 • Дитер Шилер: Арнолд Цвејг и пукање на 48 специјалисти во Советскиот Сојуз во 1930 година. Во: Придонеси во историјата на работничкото движење 40 (1998), II; Стр 94-99.
 • Вилхелм фон Стернбург: „Германија е наша грижа“. Гранка Арнолд. Биографијата. Aufbau Verlag, Берлин 1998 година.
 • Габриела Рац: „Уметничка маскарада“: Модерност и епигоналност во „Die Novellen um Claudia“ на А. Зваиг. Едиција Present, Vienna 2005, ISBN 3-7069-0338-5 .
 • Јирг Сејдел: „Дали навистина играме шах или војна? „Важноста на шахот во работата на Арнолд Цвејг. Едиција основна серија, Росток 2006 година, ISBN 3-937206-05-1 .
 • Рајнер Шехел: Литературна критика на правдата во Футтвангер, Мусил, Водолија и А. Звег. Кларктекст, Есен 2008 година, ISBN 978-3-89861-919-6 .
 • Bernd-Rainer Barth Во: Кој беше кој во ГДР? 5 Излез. бендот   2, ч.   Лево, Берлин 2010, ISBN 978-3-86153-561-4 .
 • Arnold Zweig. Rowohlt. Arnold Zweig. Rowohlt. Роухлт, 1990 година.  
 • Arnold Zweig. 1887–1968. Werk und Leben in Dokumenten und Bildern. Mit unveröffentlichten Manuskripten und Briefen aus dem Nachlaß. Aufbau-Verlag. Arnold Zweig. 1887–1968. Werk und Leben in Dokumenten und Bildern. Mit unveröffentlichten Manuskripten und Briefen aus dem Nachlaß. Aufbau-Verlag. Работа и живот во документи и слики. Со необјавени ракописи и писма од имотот . Ауфбау-Верлаг, 1978 година.  
 • Schrift-Raum Jerusalem: Identitätsdiskurse im Werk deutsch-jüdischer Autoren. Böhlau. ISBN 978-3-412-20058-9. Böhlau, 2007 година, ISBN 978-3-412-20058-9 .  

Забелешки[уреди | уреди извор]

 1. Immatrikulation von Arnold Zweig im Rostocker Matrikelportal
 2. Ludger Heid: Erster Weltkrieg: Im Reich Ober Ost Die Zeit, 20. Februar 2014