Арнолд Анри Гијо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хенри Гијо

Арнолд Анри (Хенри) Гијо (28 септември 1807 - 8 февруари 1884) бил првиот професор по геологија на Универзитетот Принстон. Тој поставил низа опсерватории за следење на временските услови, а оттаму податоците се проследувале до Американскиот хидрометеоролошки завод. Подоцна, во чест на Гијо, Хари Хес, исто така професор на Универзитетот Принстон , овие структури ги нарекол гија (платоа), а ги открил со следење на ехо на звучни сигнали во текот на Втората светска војна.

Наводи[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  • James Dwight Dana's Memoir in the Biographical Memoirs of the National Academy of Science, vol. ii. (Washington, 1886).

Надворешни врски[уреди | уреди извор]