Прејди на содржината

Ариел (Бура)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ариел
лик од Бура
Присила Хортон како Ариел, 1838 година. Улогата ја играа жени од средината на 1600-тите до околу 1930 година. Од тоа време, и мажите и жените ја играа улогата.
СоздавачWilliam Shakespeare
Информации
ПрипадностПросперо

Ариел е дух кој се појавува во драмата на Вилијам Шекспир Бура.

Ариел е обврзана да му служи на волшебникот Просперо, кој го спасил од дрвото во кое бил затворен од Сикоракс, вештерката која претходно го населувала островот. Просперо ја поздравува непослушноста со потсетување дека ја спасил Ариел од магијата на Сикоракс и со ветувања дека ќе му ја даде слободата на Ариел. Ариел е очите и ушите на Просперо во текот на драмата, користејќи ги неговите магични способности за да предизвика бура во Првиот чин, кој и го дава името на драмата и да ги спречи заговорите на другите ликови да го урнат нивниот господар.

Ариел значи „Божји лав“ на хебрејски јазик. Ариел може да биде и едноставна игра со зборови „воздушна“. Научниците го споредија Ариел со духови прикажани во други елизабетански драми и успеаја да најдат неколку сличности меѓу нив, но една работа што ја прави Ариел уникатна е човечката предност и личност дадена на Ариел од Шекспир. Името е исто така фонетски слично на зборот „ареал“, што значи „се однесува на област“.

Бидејќи сценските насоки во „Бура“ се толку прецизни, критичарите и историчарите се во можност подобро отколку со другите драми на Шекспир да видат како оваа претстава можеби првично била изведена. Неколку од сцените кои вклучуваат магија имаат јасни инструкции за тоа како да се создаде потребната илузија, што ги натера критичарите да воспостават врски и да нагаѓаат за тоа каков вид на технологија би се користела во трупата на Шекспир за да се постави претставата на Ариел. улога во претставата. Исто така, една реплика од Ариел во чинот IV им дозволува на научниците да се запрашаат дали, поради недостиг од момчиња глумци, оригиналниот глумец што ја игра Ариел ја играл и улогата на Церес.

Ариел нашироко се смета за машки лик, иако за ова имало дилеми, со текот на годините, особено во Реставрација кога, во најголем дел, жените ја играа улогата.[1].

Ариел, „воздушниот дух“ во Бура (напишана околу 1611 г.) од Вилијам Шекспир. Вештерката Сикоракс, која порано владеела со островот на кој се одвива претставата, ја затворила непослушната Ариел во бор. Протераниот војвода Просперо, кој сега е на чело, го ослободува магично и ги ангажира неговите услуги во спречување на непријателите на Просперо, негување романса со неговата ќерка Миранда и враќање на неговото војводство. По завршувањето на овие задачи, Ариел е пуштена на слобода. Името Ариел, што ја означува креативната имагинација, се појавува во насловите на делата на голем број последователни поети, меѓу кои и Т.С. Елиот и Силвија Плат.

Наводи[уреди | уреди извор]