Прејди на содржината

Аравали

Од Википедија — слободната енциклопедија
Аравали
Низ Аравали у Рајастхан
Највисока точка
ВрвГуру Шихар, Планината Абу
Надм. вис.1722 м
КоординатиПредлошка:Коорд
Величина
Должина720 км
Име
Изговор {{ИПА-хи | А ра Вали}
Географија
Аравали на карта

Карта

ЗемјаИндија
ДеловиРаџастан, Харајана, Делхи и Гуџарат
ОбластСеверна Индија, Западна Индија
Нас. местаДелхи, Гургаон и Планината Абу
КоординатиПредлошка:Коорд
РекаБанас, Месечева, Саки и Сабармати
Геологија
ОрогенезаОроген Аравали-Делхи <! - орогенија-->
Старост на карпатаПрекамбриски <! - старост на карпите -->
Вид карпастари планини од тектоника на плочи <! - вид карпи -->

Аравали (исто така напишан како Аравали ) — планински венец во северозападна Индија, со приближно 692 км (430 ми) во правец југозапад, почнувајќи од близината на Делхи, минувајќи низ јужна Харајана [1] и Раџастан и завршувајќи во Гуџарат .[2][3] Највисокиот врв е Гуру Шихар на 1,722 метарs (5,650 ст)

Етимологија

[уреди | уреди извор]

Аравали, составен санскритски збор од „ара“ и „вали“, буквално значи „линија на врвови“ .[4][5]

Природна историја

[уреди | уреди извор]
Мапа на истакнати планински масиви во Индија, покажувајќи го Аравали во северозападна Индија

Аравали, претставува еродиран никулец во групата древни планини, е најстариот венец на стари планини во Индија.[6] Природната историја на планинскиот појас Аравали датира од времето кога Индиската плоча била одделена од евроазиската плоча со океан. Орогениот појас Протерозоичен Аравали-Делхи во северозападна Индија е сличен на помладите орогени појаси од типот на Хималаите од мезозојско - кенозојската ера (од Фанерозоикот ) во однос на составните делови и се чини дека поминал низ речиси уреден суперконтинентален циклус на Вилсон циклуси . Планинскиот појас се искачува во предкамбријата, наречен Аровали - Делхи Ороген . Планинскиот масив Аравали е североисточен - југозападен тренд на орогени појаси, кој се наоѓа во северозападниот дел на Индискиот полуостров. Тоа е дел од Индискиот штит што е формиран од серија кратонски судири.[7] Во античко време, Аравали биле екстремно високи, но оттогаш еродирале речиси целосно со милиони години атмосферски влијанија, додека Хималаите, како млади планини, сè уште се зголемуваат. Аравали, како стари превиткувани планини, престанале да растат повисоко поради прекинот на нагонот за зголемување кој бил предизвикан од запирање на движењето на тектонските плочи во Земјината кора под нив. Планинскиот масив Аравали се приклучува на два од сегментите на античката Земјина кора што го сочинуваат поголемиот индиски кратон, Аравали Кратон кој е сегмент Марвар на Земјината кора на северозапад од планинскиот појас Аравали и сегментот Бунделканд Кратон на Земјината кора на југоисток од планинскиот појас Аравали. Кратоните, генерално пронајдени во ентериерите на тектонските плочи, се стари и стабилни делови на континенталната литосфера што останала релативно неформализирана за време на циклусите на спојување и расцепување на континентите.

вулкански лак и геолошки процес на подводнување на подморјето за време на тектонско поместување
глобална конвергентна граница на маргините на плочите

Се состои од две главни низи формирани во протерозоичен еон, метаседиментарна карпа (седиментни карпи метаморфизирани под притисок и топлина без топење) и метаволкански карпи (метаморфизирани вулкански карпи) секвенци од надгррупата Аравали и Делхи . Овие две супер групи се одмораат над подножјето на Археан Билвара Гнајсик што е гнеисичен (висок степен на метаморфизам на седиментни или магливи карпи) подножјето е формирано за време на археанскиот еон пред 4 Га . Започнало како превртен слив, кој се расцепил и се распаднал во гранитоидено подножје, првично за време на пасивното раздвојување на Аравали пред околу 2,5 до 2,0 Га години, а потоа за време на активното расцепување во Делхи пред 1,9-1,6 Га години. Започнал со расцепување на крут гнејсиски комплекс со археански континент околу 2,2 Га со коегзистирачко формирање на аулакоген Билвара во неговиот источен дел и евентуално расцепување и разделување на континентот по линија паралелна со линијата на Ракабдев (Ришабхдев) на запад, истовремено со развојот на пасивна континентална маргина со подморските полици се креваат седименти наноси на подморскиот појас на Аравали-Џарол кои се таложат на ослабената кора на источното крило на одвоениот континент, со последователно уништување на континенталната маргина со додавање на лакот на островот Делхи (вид на архипелаг составен од лак во форма на лак вулкани тесно распореден паралелно со конвергентната граница помеѓу две контенграни тектонски плочи) од запад околу 1,5 Ga. Овој настан на судир со тектонски плочи вклучува рано потиснување со делумна опдукција (пресилување на океанската литосфера на континенталната литосфера на конвергентна плоча граница) на океанската кора долж Рахабдев со особеност, изедначување и евентуално поместување (исто така наречено погрешно движење при кое се лизга плочата, странично хоризонтално и движење на судир на плочи без вертикално движење) паралелно со зоната на судирот. Поврзаните мафички магловити карпи покажуваат и континентална и океанска толеитска геохемија (магнезиум и маглените карпи кои се богати со железо) од фанерозоичен еон (541-0) милиони) со магматски карпести формации поврзани со расцеп.[8]

Орогенот Аравали-Делхи е ороген постанок што довел до голема структурна деформација на литосферата на Земјата (кора и највисока манта, како што се Аравали и Хималаите, превиткувачки планини) поради интеракцијата помеѓу тектонските плочи кога ќе се стутка континентална плоча и таа турка нагоре за да се формираат планински масиви кои вклучуваат голем венец на геолошки процеси заеднички наречени орогенеза .[9][10]

Минерали

[уреди | уреди извор]

Археанскиот подножје служело како крута алинеја што ја контролирала целокупната геометрија на клин во форма на орогенот. Литологијата на областа покажува дека основните карпи во Аравали се од Мевар Гнајс, формирани од високоодделни регионални метаморфни процеси од постоечки формации што првично биле седиментни карпи со најрана животна форма, формирани за време на археанскиот еон, овие содржат фосили на едноклеточен организам, како на пр. зелени алги и цијанобактерии во строматоличен карбонат океански гребени формирани за време на палеопротерозоичната ера . Седиментни експлозивни наслаги на руди од базен метал сулфид се формирале широко по неколку, долги, линеарни зони во аулакогенот во Билвара или произведувале локална концентрација во расипаната континентална маргина Аравали, каде што се формирале и богати строматолитски фосфорити . Тектонската еволуција на планините Аравали покажува дека карпите Мевар Генис се прекриени со карпи од типот на Делхи Надгррупа, кои исто така имаат пост-Аравали упади. Руди од метал сулфид се формирани во две различни епохи, руди од олово и цинк сулфид се формирани во седиментни карпи пред околу 1,8 Ga години за време на палеопротерозоичната фаза. Тектонското поставување на минерализацијата на цинк-олово-бакар сулфиди во карпите на надгррупата во Делхи во Харијана-Делхи се формирани во вулканска акција на обвивка од плашт, пред околу 1 Ga години, покривајќи ги Харијана и Раџастан за време на мезопротерозоикот . Во јужниот дел на надгррупниот лак на надгррупите на Аравали, сулфидите на металот беа генерирани во близина на зоната на субдукција на западниот раб и во зоните со продолжеток на лакот на југ-исток. Продолжената субдукција произвела минерализација на W-Sn (волфрам-калај) во S-тип (седиментни неметаморфозирани карпи) фелсични (вулкански карпи) плутони (подземна кристализирана зацврстена магма). Ова вклучува комерцијално исплатливи количини на минерали, како што се карпести фосфат, олово - цинк - минерални наслаги на сребро во Завар, серпентинит Рикабдев, талк и пирофилит ) и азбест, апатит, цијанит и берил .[11][12]

Рударство

[уреди | уреди извор]

Рударството на бакар и други метали во планинскиот појас Аравали датира од најмалку 5 век пр.н.е., засновано врз датирање на јагленот .[13][14] Неодамнешните истражувања покажувале дека бакарот веќе бил миниран тука во текот на Сохти-Сисвалl l период кој не враќа на в. 4000 г.п.н.е. Античките населби Калибанган и Кунал, Харијана добивале бакар тука.[15]

Географски одлики

[уреди | уреди извор]
Планинскиот масив Аравали, виден од највисоката точка на венецот кај Гуру Шикар, во Раџастан.

Индискиот кратон вклучува пет големи кратони . Кратоните се дел од континенталната кора составена од горниот слој наречен платформи и постариот долен слој наречен подрумски карпи . штитови се дел од кратон каде подземните карпи излезгле на површината и тоа е претставува релативно најстариот и стабилен дел кои се недеформирани тектонските плочи . Аравали Кратон (Марвар-Мевар Кратон или Западен индиски кратон) го опфаќа Раџастан, како и западна и јужна Харајана . Вклучува Мевар Кратон на исток и Марвар Кратон на запад. Ограничен е со големиот расед на границата на исток, пустината Тар на запад, индо-гангетскиот нанос на север и сливот на реката Сон - реката Нармада - реката Тапти на југ. Главно има кварцит, мермер, пелит, сива боја и изгаснати вулкани изложени на Аровали-Делхи Ороген . Малани Игнусовиот апартман е најголемиот во Индија и трето по големина магматско јадро во светот.[16][17] Единственоста на геолошката одлика на Малениот минерализиран басен во Јодпур го поттикнал геолошкиот институт во Индија да ја прогласи локацијата за Национален геолошки споменик .[18]

Тектонско-стратиграфска еволуција

[уреди | уреди извор]

Тектонско-стратиграфска еволуција на венецот Аравали:[16]

 • Неопротерозоик : Марвар група
 • (500–550 Ma): Малани агнозен пакет
 • (720–750 Ma): Синдрат / Група Пунагарх
 • (800–850 Ma): Сирохи Груп
 • (900 Ma): гранит Еринпура
 • Мезопротерозоик : Надгррупа од Делхи
 • (1100–900 Ma): Преклопен појас од Јужен Делхи
 • (1600–1450 Ma): Преклопен појас од Северен Делхи
 • Палеопротерозоичен (): група Хиндоли
 • (1800–1700 Ma): Комплекс на Сандмата
 • (2200–1800 Ma): Надгррупа Аравали и минерализиран басен на Рајпура-Дариба
 • Neoarchean (2900–2600 Ma): Мангалвар комплекс со групата Билвара
 • Mesoarchean (3300–3000 Ma): Мевар се гнајса со Надгррупа Јагат.

Стратиграфска класификација

[уреди | уреди извор]

Стратиграфската класификација на венецот Аравали може да се подели на следниве делови (правец север кон југ):

 • Басенот Археан е здружен гнејсиски комплекс со шисти (метаморфна карпа од среден степен), гнаиси (регионална метаморфна карпа од висок степен), композитен гнаис и кварцити . Таа ја формира подрумската карпа и за Надгррупата во Делхи и за Надгррупата Аравали.
 • Надгррупата Аравали: Надгррупата Аравали поминува низ државата Раџастан, делејќи ја на две половини, со три петтини од Раџастан од западната страна кон пустината Тар и две третини од источната страна која се состои од сливното подрачје на реките Банас и Чамбал кои се граничат државата Мадја Прадеш .  Гуру Шихар, највисокиот врв во Аравали со 5,650 стапки (1,720 м) во планината Абу од Раџастан, лежи во близина на југозападниот крај на венецот Централен Аравали, близу до границата со државата Гуџарат . Јужната надгррупа Аравали влегува североисточно од Гуџарат близу Модаса каде што го позајмува своето име во областа Аравали и завршува во центарот на државата кај Паланпур кај Ахмедабад .
  • Шампанер групата е правоаголен израсток составен од подсиво, силикатни филити, cпелитични шкрилци и пертомиктен конгломерат.
  • Групата Лунавада е полигонска област на југот на Аровали Орогенот составена од сиво-филит
  • Групата Гарол е распространета во 200 км 2 област со просечна ширина од 40 км без карбонат филит и аренит со заматено фацијали  и аргиларни карпи.
  • Групата Удаипур е густа акумулација на басен сиво-филит, прекриен со доломит .
  • Групата Дебари се состои од карбонати, кварцит и пелитични карпи кои се преклопени од групата Делвара.
  • Групата Делвара е распространета на 500 км 2 површина со просечна дебелина од 500 м и вклучува подрумски ортоквартцит преклопен од вулкански конголомерат.
  • Несообразности
   • Комплексот Мангалвар / Сандмата и Мевар Гнајс со енклави на групата Јагат
 • Надгррупа од Делхи
  • Групата Алвар со аренски и мафични вулкански карпи
   • Делхи Риџ, на север
   • Венецот на Харијана Аравали, на запад
    • Басенските карпи со венец од Тошам Хил вклучуваат кварцит со хијастолит, горните слоеви на кварцен порфиричен прстен, фелзит, заварен туф и московит биотит гранитни карпи кои имаат комерцијално неодржлив калај, волфрам и бакар. Венецот на ридот Тошам, западно од Бивани во Харијана, е најсеверниот крај на венецот Аравали. Североисточно продолжение на Аравали се протега до националниот главен град на Индија исто така. Локално познат како гребен, дијагонално поминува кон Јужен Делхи (ридови на засолништето за диви животни Асола Бати ), каде што на ридовите Бандвари се среќава со венецот Харајана Аравали, составен од разни изолирани ридови и карпести гребени што минуваат по јужната граница на Харијана .[19]
    • Рид Мадогар
    • Рид Сатнали
    • Венецот на ридовите Нух-Ферозепур hирка, се протега по границата Харијана-Раџастан од Нух до југот на Ферозепур hирка .
   • Венец Раџастан Алвар, на исток
  • Група Ајабагар - Група Кумбалгар со карбонатни, мафички вулкански и аргиларни карпи
  • Групација Раило со мафички вулкански и варовнички карпи

Човечка историја

[уреди | уреди извор]

Венецот Аравали бил место на три широки фази од историјата на човештвото, раното камено доба со употреба на камења од кремен; средината на каменото време, почнувајќи од 20 000 БП, го припитомил добитокот за земјоделство; и по каменото доба, почнувајќи од 10.000 Б.П., се видел развојот на цивилизацијата Калибанган, цивилизацијата Ахар стара 4.000 години и цивилизацијата Гнешвар стара 2.800 години, цивилизацијата на Араја и ведската ера.

Тошам ридови Рудници на цивилизацијата Инд

[уреди | уреди извор]

Ридовите Тошам имаат неколку места за цивилизација на долината Инд во и околу ридскиот венец, бидејќи областа спаѓа во зоната што носи бакар во југозападниот дел на Харијана и североистокот на Раџастан од ридскиот венец Аравали.[20][21]

Истражувањето на мрежата за потребите на минерална руда ИВЦ за металуршки работи и трговија покажувале дека најчестиот вид мелење на камен во Харапа е од кварцит од Делхи, кој се наоѓа само во најзападните делови на венецот Аравали во јужна Харајана во близина на селата Калијана и Маканвас од селата Бивани област. Кварцитот има црвено-розова до розово-сива боја и е прецртан со тенки фрактури на хематит и кварц исполнети со текстура на зрна со шеќерна големина.[22][23]

Равиндра Нат Синг и неговиот тим од хинду универзитетот Банарас извршиле ископувања финансирани од АСИ на локацијата за цивилизација на долината Инд на теренот на Владиното училиште во Ханак, во текот на 2014 и 2016 година. Откриле рано созревање материјали од ИВЦ во фаза Харапан, керамика, полускапоцени зрнца лапис лазули, карнејан и други. Тие, исто така, пронашле докази за металуршки активности, како што се садови (користени за истурање на стопен метал), облога на печки, изгорени подови, пепел и рудни остатоци. Керамичка петрографија, металографија, електронски микроскоп за скенирање (СЕМ, неразрушувачки, површински слики со резолуција на нано скала), дисперзивна енергетска спектроскопија на Х-зраци (неразрушувачки ЕДКСА и ЕДКСМА, квалитативен и квантитативен елементарен состав) и електронска микроскопија за пренос (ТЕМ, деструктивен метод) научните студии на откриениот материјал докажуваат дека местото Канак го населувале металците кои работеле со локално миниран полиметален калај, а исто така биле запознаени со металуршката работа со бакар и бронза . Најниското ниво на наоѓалиштето датира уште од времето пред Харапан во културата Соти-Сисвал (4600 пр.н.е. или 6600 п.н.е.) привремено.[24]

Културен комплекс Ганешвар сунари

[уреди | уреди извор]

Културниот комплекс Ганешвар со санари (ГСЦЦ) е збирка од населби од третиот милениум п.н.е. во областа на ридот Аравали. Меѓу нив, постојат сличности во материјалната култура и во производството на бакарни алатки. Тие се наоѓаат во близина на рудниците за бакар.

„ГСЦЦ е источно од културата Харапан, на североисток од комплексот Ахар-Банас, север / север западно до културата Кајата и на подоцнежен датум, западно од местата на ОКП-бакар ( културно наогалиште на керамика во боја на окер - наоѓалиште на бакарна историска култура ). Сместено во регионите на венецот на ридот Аравали, првенствено покрај реките Кантли, Саби, Сота, Дохан и Бонди, GJCC е најголемата заедница за производство на бакар во третиот милениум п.н.е. Јужна Азија, со документирани 385 места. Археолошките индикатори на GSCC биле документирани првенствено во областите Џајпур, Џунџуну и Сикар во Раџастан, Индија. . . "

Грнчарството што се наоѓа во областа вклучува врежани садови и резерви на серпентин.

Постојат две главни места, Ганешвар и Сунари, во Техсил Кот Путли, округ Џајпур (гео координати: N 27 ° 35 '51 ", 76 ° 06' 85" E).

Животна средина

[уреди | уреди извор]
Езеро вгнездено во ридовите Аравали.

Венецот Северен Аравали во Делхи и Харијана има влажна суптропска клима и топла полусушна клима континентална клима со многу топли лета и релативно благи зими.[25] Главните одлики на климата во Хисар се сувоста, високите температури и оскудните врнежи од дожд.[26] Максималната дневна температура во текот на летото варира помеѓу 40 and 46 °C (104 and 115 °F) . Во текот на зимата, тој се движи помеѓу 1,5 и 4 °C [27]

Венецот на Централна Аравали во Раџастан има сушна и сува клима.

Венецот јужен Аравали во Гуџарат има тропска влажна и сува клима

Три големи реки и нивните притоки течат од Аравали, поточно реките Банас и Сахиби кои се притоки на Јамуна, како и реката Луни која се влева во Ран Куч .

 • Течните реки од север кон југ потекнуваат од западните падини на венецот Аравали во Раџастан, минуваат низ југоисточниот дел на пустината Тар и завршуваат во Гуџарат.
  • Реката Луни, потекнува од долината Пушкар кај Ајмер, завршува во мочурливите земји Ран од Кучт . Порано била еден од каналите на реката Сарасвати, како резултат на нејзините брегови има неколку места за цивилизација во долината Инд, вклучувајќи го и Лотал .
  • Реката Саки, завршува во мочурливите земји на Ран од Куч.
  • Реката Сабармати, потекнува од западните падини на венецот Аравали во областа Удаипур, завршува во Камбајскиот Залив на Арапското Море .
 • Течните реки од запад кон северозапад потекнуваат од западните падини на венецот Аравали во Раџастан, течат низ полусувиот историски регион Шекавати и се влеваат во јужна Харајана. На неколку брегови на овие реки се пронајдени неколку локации кои покажуваат на изработки на керамика во боја на окер, исто така идентификувани како доцна фаза на Харапан на цивилизациска култура во долината на Инд.[28]
  • Реката Сахиби, потекнува од близина на Манохарпур, во областа Сикар, тече низ Харијана и го исполнува својот слив со Јамуна во Делхи каде се нарекува одвод Наџафгар, заедно со следните притоки:[29][30][31][32] Баражот Масани е важна област за диви животни.
   • Реката Дохан, притока на реката Сахиби, потекнува во близина на Нем Ка Тана, во областа Сикар).
   • Река Сота, притока на реката Сахиби со која се спојува кај Бехрор во областа Алвар.
   • Реката Кришнавати, поранешен притока на реката Сахиби, потекнува близина Дариба рудници на бакар во област Рајсаманд на Раџастан, тече низ Патан во област Дауса и Мотука во Алварската област, а потоа исчезнува во област Махендрагарх во Харајана многу пред да стигне до реката Сахиби. Претходно била притока на Сахиби и дел од неговиот сегашен канализиран канал се нарекува Одлив на истеци број 8 . Многу важни мочуришта лежат во неговиот палеоканал, вклучувајќи ги Матанхаил, Чучакавас-Годари, Засолниште за диви животни Хапарвас, Засолниште за диви животни Бхиндавас, Сарбаширпур, Национален парк Султанпур, Басаи и Изгубеното езеро (Гуруграм).
 • Течните реки од запад кон североисток, кои потекнуваат од источните падини на венецот Аравали во Раџастан, течат кон север кон Јамуна .
  • Река Чамбал, притока од јужната страна на реката Јамуна.
   • Река Банас, притока на северната страна на реката Чамбал.
    • Реката Берач, притока од јужната страна на реката Банас, потекнува од ридовите на областа Удаипур .
     • Реката Ахар, притока од десната страна (или од источната страна) на реката Берач, потекнува од ридовите на областа Удаипур, тече низ градот Удаипур, формирајќи го познатото езеро Пичола .
     • Река Вагли, притока на десната страна на реката Берач.
     • Река Вагон, притока на десната страна на реката Берач.
     • Река Гамбири, притока на десната страна на реката Берач.
     • Река Ораи, притока на десната страна на реката Берач.

Екологија

[уреди | уреди извор]

Зелен ѕид на Индија

[уреди | уреди извор]

„Големиот зелен ѕид на Аравали“ е 1.600 км долг и 5 широк километар зелен еколошки коридор долж венецот Аравали од Гуџарат до Делхи, тој ќе биде поврзан со ридот Шивалик и 1,35 милијарди (135 круни) нови природни дрвја ќе бидат засадени во текот на наредните 10 години за да се санира шумската покривка во оваа област. Да се спроведе според концепт сличен на Големиот зелен ѕид на Сахара во Африка, тој ќе дејствува како тампон против загадувањето, од кои 51% е предизвикано од загадување на индустријата, 27% од возила, 8% од горење на земјоделски култури и 5% со огномет дивали .[33]

Коридор на леопардот и дивиот свет на северен Аравали

[уреди | уреди извор]
слика на индискиот леопард.

Коридорот на дивиот свет на леопардот Сариска-Делхи или левиот леопард коридор Северен Аравали е  долг 200 километри и е важен коридор за биоразновидност и животински свет кој се протега од резерватот за тигарот Сариска во Раџастан до гребенот на Делхи.[34]

Овој коридор е важно живеалиште за индиските леопарди и чакали во Аравали. Во јануари 2019 година, Институтот за диви животни во Индија објавил дека ќе преземе истражување за леопардот и дивиот свет, со употреба на пугмарки и стапични камери, потоа леопардите и чакалите ќе се следат преку радио врските . Урбаниот развој, особено автопатите и железниците што го преполовуваат венецот Аравали и коридорот за диви животни на повеќе места, претставуваат голем ризик. Големи делови на Аравали се законски и физички незаштитени, без премини за дивиот свет или малку или без зачувување на дивиот свет што резултира со смрт на над 10 леопарди за 4 години од јануари 2015 до јануари 2019 година.[35][36][37]

Од страната на Харијана на ридовите на шумите Гуруграм-Фаридабад Аравали нема достапност на вода, поради што дивите животни ретко се гледаат таму. Владата на Харијана користела беспилотни летала за воздушни истражувања и ископале 22 ефемерни јами во 2018 година за складирање на дождовната вода која останала сува во текот на летните месеци. Во јануари 2019 година, владата го објавила планот да се направат јами повеќегодишни со поврзување со цевководи од околните села.[38]

Голема закана претставува и човечката активност, како што е непланираната урбанизација и загадувањето на индустриските постројки. Од страна на владините претставници честопати постои неподготвеност и негирање за присуството на дивиот свет како што е леопардот, така што шумското земјиште може да се искористи и да се отвори за наметливиот развој на човекот.[38][39][40]

Ова живеалиште е сериозно загрозено од погрешните постапки на Владата на Харајана, која во 2019 година го изгласала амандманот на Законот за отуѓување на земјиштето во Пенџаб, 1900 година (ПЛПА). Гувернерот го дал согласувањето за овој чин, но тој сè уште не е известен од владата на Харијана, па затоа е во неизвесност и официјално не станал закон. Овој амандман ќе ги намали природните зони за зачувување на Харијана (NCZ) за 47% или 60.000 хектари од 122.113,30 хектари на само 64384,66 хектари. Ова е во спротивност со забраната на Врховниот суд во Индија, како и на известувањето на „ Одборот за планирање на НЦР “ (NCRPB), во кое се наведува оригиналната 122.113,30 хектари еколошки чувствителна шума на Јужна Харајана е шума “, главните природни одлики, идентификувани како еколошки чувствителни области, се проширувањето на гребенот Аравали во Раџастан, Харјана и НКТ-Делхи; шумски области; реки и притоки ... големи езера и водни тела како езерото Бадхал, Сурај Кунд и Дамдама во под-регионот Харијана " .[41] Оваа област како дел од леопардот во Северна Аравали и коридорот за диви животни е важно живеалиште за леопардите во Харијана .

Коридор за живиот свет на леопардот во Јужна Аравали

[уреди | уреди извор]

Овој коридор се протега од Сариска и Рантборр до Ран од Националниот парк Куч и Националниот парк Гир во Гуџарат.

Резерви на природата

[уреди | уреди извор]
Столб Ашока кај Делхи Риџ, донесен во Делхи од Топра Калан од страна на Фируз Шах Туглак во 1356 година.

Следните национални паркови, резервати на диви животни и шуми лежат во венецот Аравали.

 • Делхи Риџ
  • Парк за биоразновидност во северен гребен, 87 хектари приближно во близина на универзитетот Делхи
  • Парк за биоразновидност Јамуна
  • Парк за биоразновидност Нела Хауз, веднаш до Санџај Ван
  • Санџеј Ван
  • Езерото Санџеј
  • Парк за биоразновидност Аравали
  • Парк за биоразновидност во долината Тилпат, 70 хектари приближно близу фармата Саиник
  • Засолниште за диви животни Асола Бати
 • Харијана
  • Парк за биоразновидност Аравали, Гургаон
  • Парк шума со биоразновидност во Мадогар
  • Нух Аравали шума во биолошката разновидност
  • Парк шума со биоразновидност Сатнали
  • Тошам ридови венец парк биоразновидностот
  • Бараж за диви животни во Басани .
  • Област за диви животни во Матанхаил
  • Мочуриште Чхучакавас-Годари
  • Засолниште за дивиот свет Хапарвас
  • Светилиште за диви животни во Биндавас
  • Сарбаширпур
  • Национален парк Султанпур
  • Басаи
  • Шума Бандвари
  • Шума Мангар Бани
  • Изгубеното езеро (Гуруграм)
 • Раџастан
  • Резервација на тигар Сариска
  • Национален парк Рантамбор
  • Национално светилиште Чамбал
  • Светилиште за дивиот свет Фулвари Ки Нал
  • Засолниште за дивиот свет Сита Мата
  • Светилиштето Тодгар-Раоли
  • Засолниште за дивиот свет на планината Абу
  • Засолниште за диви животни во Кумбалгарх
  • Засолниште за дивиот свет Баси
  • Засолниште за дивиот свет Хаисаманд
 • Гуџарат
  • Засолниште за диви животни Баларам Амбаџи
  • Засолниште за дивиот свет Јамбугода
  • Светилиштето Мечка Јесор Мрзлив

Венецот Аравали има неколку шуми со разновидност на животната средина.[42]

Национален парк Рантамборе, во Раџастан.

Венецот Аравали е богат со диви животни. Првото истражување за дивиот свет во 2017 година, на површина од 200 квадратни километри, преминувајќи низ пет области (Гургаон, Фаридабад, Меват, Ревари и Махендергар) од Харајана од Институтот за диви животни во Индија (ВИ), открил 14 видови, вклучувајќи леопарди, хиена во пруги ), златен чакал (9 видувања, со 92% зафатеност низ областа на истражувањето), нилгај (55 видувања), паун (7 видувања), дива свиња (14 видувања), резус макаки (55 видувања), бибер (57 видувања) и индиски гребен свињи (12 видувања). Охрабрен од првото истражување, одделот за диви животни подготвил план за сеопфатна студија и попис на дивиот свет низ целиот венец Аравали, вклучително и следење на радио-врска на дивите животни.[42] Добро познатите леопард и хиена живеалишта е заедно во венец ФеросперHирка-Нух Аравали како Делхи Јужен Гребен (Фаридабад-Гуруграм) да Фаррукхнагар област на границата Делхи-Харајана, со извештаи за видувања во Села Саидпур, Локри и Џунд Сараи Виран села во близина експресниот пат КМП; Букарка 7 км од Патауди; Паткори, Бонд, Мандавар во регионот Ферозепур Јирка.[43]

Загриженост

[уреди | уреди извор]

Во мај 1992 година, некои делови од ридовите Аравали во Раџастан и Харијана биле заштитени од рударството преку клаузулите за еколошко чувствителни области на индиските закони. Во 2003 година, централната влада на Индија забранила рударски ископи и работи во овие области. Во 2004 година, Врховниот суд на Индија забранил рударство во тие области на венецот Аравали. Во мај 2009 година, Врховниот суд ја продолжил забраната за рударство на површина од 448 км 2 преку областите Фаридабад, Гургаон и Меват во Харијана, покривајќи го венецот Аравали.[44]

Во извештајот за 2013 година се користело сателитско снимање со висока резолуција Картосат-1 & ЛИСС-IV за да се утврди постоењето и состојбата на рудниците во венецот Аравали. Во областа Гуру Грам, ридовите Аравали зафаќаат површина од 11.256 хектари, од кои 491 (4,36%) хектари имаа рудници, од кои 16 хектари (0,14%) биле напуштени поплавени рудници. Во областите Фаридабад и Меват, околу 3610 хектари билр дел од рударската индустрија, од вкупно 49.300 хектари. Овие рудници биле првенствено каменоломи од гранит и мермер за изградба на станбени и недвижнини во Индија.[45] Во регионот на Централен Раџастан, Шарма се наведува дека присуството на одредено рударство имало и позитивни и негативни ефекти врз соседното земјоделство и екосистемот. Ерозијата предизвикана од дожд носела хранливи материи, како и потенцијални загадувачи.[46]

Економија

[уреди | уреди извор]

Венецот Аравали е област на извори на многу реки, што резултирало со развој на населби со човечки заедници со одржлива економија уште од пред-историските времиња. Проектот за индустриски коридор Делхи Мумбаи, Западен посветен товарен коридор, брз железнички коридор Мумбаи – Ахмедабад, железничка мрежа Северозападна, автопатот Џајпур-Кишангарх и автопатот Делхи-Џајпур, сите се паралелни со должината на венецот Аравали, обезбедувајќи економски поттик .[47]

Венецот Аравали е дом на неколку шуми, див свет и заштитени подрачја, наследство на УНЕСКО наведени тврдини, стотици реки и античка историја за одржување на голема туристичка индустрија.

Загриженост

[уреди | уреди извор]

Уништувањето на животната средина и екологијата од неорганизирана урбанизација, преголема експлоатација на природните ресурси, вклучувајќи ги водата, минералите, ирударството, нетретираниот човечки отпад отстранување, изагадување, губењето на шумите и живеалиштата на дивиот свет, незаштитениот статус на поголемиот дел од Аравали и недостаток на интегрирана агенција за управување со Аравали се главните причини за загриженост.

Галерија

[уреди | уреди извор]
 1. „Aravalli Biodiversity Park, Gurgaon“. Архивирано од изворникот на 28 May 2012.
 2. Kohli, M.S. (2004), Mountains of India: Tourism, Adventure, Pilgrimage, Indus Publishing, стр. 29–, ISBN 978-81-7387-135-1
 3. Dale Hoiberg; Indu Ramchandani (2000). „Aravali Range“. Students' Britannica India. Popular Prakashan. стр. 92–93. ISBN 978-0-85229-760-5.
 4. George Smith (1882). The Geography of British India, Political & Physical. J. Murray. стр. 23.
 5. „Aravali Range“. Britannica.com.
 6. Roy, A. B. (1990). Evolution of the Precambrian crust of the Aravalli Range. Developments in Precambrian Geology, 8, 327–347.
 7. Mishra, D.C.; Kumar, M. Ravi. Proterozoic orogenic belts and rifting of Indian cratons: Geophysical constraints. Geoscience Frontiers. 2013 March. 5: 25–41.
 8. Verma, P.K.; Greiling, R.O. (1995), „Tectonic evolution of the Aravalli orogen (NW India): An inverted Proterozoic rift basin?“, Geologische Rundschau, 84 (4): 683, Bibcode:1995GeoRu..84..683V, doi:10.1007/BF00240560
 9. Tony Waltham (2009). Foundations of Engineering Geology (3. изд.). Taylor & Francis. стр. 20. ISBN 978-0-415-46959-3.
 10. Philip Kearey; Keith A. Klepeis; Frederick J. Vine (2009). „Chapter 10: Orogenic belts“. Global Tectonics (3. изд.). Wiley-Blackwell. стр. 287. ISBN 978-1-4051-0777-8.
 11. M. Deb and Wayne David Goodfellow, 2004, "Sediment Hosted Lead-Zinc Sulphide Deposits", Narosa Publishing, pp 260.
 12. Naveed Qamar, "Indian shield rocks" Архивирано на 20 јули 2017 г..
 13. SM Gandhi (2000) Chapter 2 – Ancient Mining and Metallurgy in Rajasthan, Crustal Evolution and Metallogeny in the Northwestern Indian Shield: A Festschrift for Asoke Mookherjee, ISBN 978-1842650011
 14. Shrivastva, R. (1999). Mining of copper in ancient India. Indian Journal of History of Science, 34, 173–180
 15. Jane McIntosh, The Ancient Indus Valley: New Perspectives. Understanding ancient civilizations. ABC-CLIO, 2008 ISBN 1576079074 p77
 16. 16,0 16,1 Cratons of India.
 17. Cratons of India, lyellcollection.org.
 18. National Geological Monuments. Jodhpur Group-Malani Igneous Suite Contact. Geological Survey of India, 27 Jawaharlal Nehru Road, Kolkata,700016. 2001. стр. 65–67. Посетено на 23 March 2009.
 19. Bhuiyan, C., Singh, R. P., & Kogan, F. N. (2006). Monitoring drought dynamics in the Aravalli region (India) using different indices based on ground and remote sensing data. International Journal of Applied Earth Observation and Geoinformation, 8(4), 289–302
 20. N Kochhar, R Kochhar, And D.K. Chakrabarti, 1999, "A New Source of Primary Tin Ore in the Indus Civilisation", South Asian Studies, vol 15, pp 115–118.
 21. D.K. Chakrabarti, 2014, "Distribution and Features of the Harappan Settlements, in History of India-Protohistoric Foundation", Vivekananda International Foundation, New Delhi.
 22. Randal Law, 2006, "Moving mountains: The Trade and Transport of RocNs and minerals with in the greater Indus Valley Region in Space and Spatial Analysis in Archaeology," (Eds.) E.C. Robertson, R.D. Seibert, D.C. Fernandez and M.V. Zender, University of Calgary Press, Alberta, Canada.
 23. R.W. Law, 2008, "Inter-regional Interaction and Urbanism in the Ancient Indus Valley: A Geologic Provenance Study of Harappa's Rock and Mineral Assemblage", University of Wisconsin, pp 209–210.
 24. Vasiliev, A. L.; Kovalchuk, M. V.; Yatsishina, E. B. (2016), „Electron microscopy methods in studies of cultural heritage sites“, Crystallography Reports, 61 (6): 873–885, Bibcode:2016CryRp..61..873V, doi:10.1134/S1063774516060183
 25. „Climate of Hisar“. PPU. Архивирано од изворникот на 5 May 2012. Посетено на 27 May 2012.
 26. „Climate of Hisar“. District Administration, Hisar. Архивирано од изворникот на 27 March 2012. Посетено на 27 May 2012.
 27. „More snowfall in Himachal“. The Hindu. Посетено на 24 March 2016.
 28. Gupta, S.P. (ed.) (1995), The lost Sarasvati and the Indus Civilization, Jodhpur: Kusumanjali PrakashanCS1-одржување: излишен текст: список на автори (link)
 29. Cultural Contours of India: Dr. Satya Prakash Felicitation Volume, Vijai Shankar Śrivastava, 1981. ISBN 0391023586
 30. „Sahibi river“. Архивирано од изворникот на 2017-10-12. Посетено на 2020-12-11.
 31. Google Books: Page 41, 42, 43, 44, 47 (b) Sahibi Nadi (River), River Pollution, By A.k.jain
 32. Minerals and Metals in Ancient India: Archaeological evidence, Arun Kumar Biswas, Sulekha Biswas, University of Michigan. 1996. ISBN 812460049X.
 33. Want govt to build 1600 km green wall along Aravalli, Indian Express, 24 December 2019.
 34. Haryana Government moots buffer zone to save Asola sanctuary, Times of India, 30 January 2019.
 35. Death, proof of leopard life in Asola sanctuary, Hindustan Times, 31 January 2019.
 36. 10-month-old leopard found dead on Gurugram-Faridabad Expressway, India Today, 31 January 2019.
 37. Leopard killed in accident on Gurugram-Faridabad road, Times of India, 30 January 2019.
 38. 38,0 38,1 Leopards keep away from Haryana side of Asola due to scarcity, Times of India, 1 February 2019.
 39. Only 30 villagers turn up for impact study, Times of India, 2018.
 40. NGT asks CPCB to test groundwater sample near Bandhwari plant, India Today, 1 August 2017.
 41. Law changes bring Aravalli conservation to the fore, Hindustan Times, 22 December 2019.
 42. 42,0 42,1 Aravalis in Gurugram, Faridabad core area for leopards, finds survey, The Times of India, 17 June 2017
 43. Traps set up in four villages of Farrukhnagar after leopard's presence confirmed by pug marks, Hindustan Times, 18 January 2019.
 44. SC bans all mining activity in Aravali hills area of Haryana Архивирано на 23 октомври 2012 г., 9 May 2009.
 45. Rai and Kumar, Mapping of Mining Areas in Aravalli Hills in Gurgaon, Faridabad & Mewat Districts of Haryana Using Geo-Informatics Technology, International Journal of Remote Sensing & Geoscience, Volume 2, Issue 1, Jan. 2013
 46. Sharma, K. C. (2003). Perplexities and Ecoremediation of Central Aravallis of Rajasthan. Environmental Scenario for 21st Century, ISBN 978-8176484183, Chapter 20
 47. Jha, Bagis, TNN. 195-km super expressway to link Delhi, Jaipur, The Economic Times, 21 March 2017, Accessed on 20 June 2017.