Апостол Кочкона

Од Википедија — слободната енциклопедија
Апостол Кочкона
Роден Пласа, Корчанско, Албанија
Починал ?
 ?

Апостол Кочкона или Кушкона (роден во Пласа, Корчанско) — македонски револуционер, корчански војвода на Внатрешната македонско-одринска револуционерна организација.

Животопис[уреди | уреди извор]

Кочкона е роден во корчанското влашко село Пласа и по народност бил Влав. Во 1906 година заедно со Танаси Насту го убиле патријаршистичкиот корчански митрополит Фотиос Калпидис, стапиле во ВМОРО и воделе чета во реонот на Корча.[1] На крајот од февруа­ри 1907 година заедно со четника Ставре од леринското село Врбени биле уапсени во костурското село Смрдеш. Бил ослободен за време на општата амнестија Освободен е при амнистията по Младотурската револуција во 1908 година.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Anastasoff, Christ. Tanasi A. Nastu, A Macedono-Romanian Freedom Fighter - 45 Years Since His Death, in: Balkania, Volume VI, number 2, april 1972, p. 24-25.
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 84.