Апостолски собор во Ерусалим

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Апостолски собор)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Апостолскиот собор, познат ѝ како Ерусалимски собор се одржал во градот Ерусалим, во периодот околу 50 година. На овој собор се собрале Дванаесетте апостоли, заедно со Павле од Трасус и неговите истомисленици.

На овој собор биле земени многу важни решенија за новата хртистијанска религија. Било решено дека Крштевањето е доволно за примање на христијанството, на новите верници им било порачано дека не мораат да се држат само по законите на Мојсеј, вклучувајќи ги и правилата во врска со обрежување на мажите. Податоци околу овој собор и неговите одлуки се наоѓаат во Делата апостолски, како и во посланието на Павле кон Галатјаните.