Апорофобија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Страв од оние кои живеат во сиромаштија и чии вредности или верувања може да се разликуваат.

Апорофобија (од шпанскиот aporofobia, и од старогрчкиот ἄπορος (á-poros) = без ресурси, сиромашни и φόβος (Фобос) = страв) [1][2]страв од сиромаштија и од сиромашните луѓе. Тоа е одвратност и непријателство кон сиромашните луѓе, без ресурси или кои се беспомошни.[3]

Концептот на апорофобијата е измислен во 1990-тите години[4][5] од филозофот Адела Кортина, професор по етика и политичка филозофија на Универзитетот во Валенсија,[6] да се разликува овој став од ксенофобија, што се однесува само на отфрлање на странци и расизам, што е дискриминација според етничките групи. Разликата помеѓу апорофобијата и ксенофобијата или расизмот е во тоа што социјално не постои дискриминација или маргинализација на имигранти или припадници на други етнички групи кога овие луѓе имаат средства, економски ресурси и/или социјална и медиумска релевантност.[7][8]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Fundéu BBVA (18 December 2014). „Aporofobia, neologismo válido“. Посетено на 5 July 2016.
  2. Guerrero, Gloria. «Aporofobia, f.», Martes Neológico, Instituto Cervantes. Retrieved 20 September 2016.
  3. «El Imán pide a la RAE que acepte el término aporofobia.» La Voz de Galicia. 31 de август de 2008. Retrieved 21 December 2014.
  4. Martínez Navarro, Emilio. “Aporofobia”, en: Jesús Conill (coord.): Glosario para una sociedad intercultural, Valencia, Bancaja, 2002, pp. 17-23.
  5. Cortina, Adela (7 March 2000). „Aporofobia“. El País. Посетено на 11 April 2017.
  6. Lascuráin, Javier (Fundéu BBVA). «'Aporofobia': la historia de una palabra nacida para cambiar la realidad.» Fundéu BBVA. Retrieved 29 December 2014.
  7. Cortina, Adela (1996). Ética. Madrid: Santillana.
  8. Pérez Oliva, Milagros (10 May 2017). „Cortina: "Lo que molesta de los inmigrantes es que sean pobres". El País. Посетено на 21 December 2017.

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Кортина, Адела (2017). Aporofobia, el rechazo al pobre. Barcelona: Paidós. (шпански)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]