Апоптоза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Апоптоза

Апоптоза е процес на програмирана клеточна смрт која се случува кај многуклеточните организми.

За разлика од некрозата, која е форма на трауматска клеточна смрт која резултира од акутна клеточна повреда, апоптозата генерално е корисна во животот на организмот.

Помеѓу 50 и 70 милијарди клетки умираат дневно поради апоптоза кај просечен возрасен човек. Кај децата помеѓу 8 и 14 години, просечно 20 до 30 милијарди клетки умираат дневно.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Karam, Jose A. (2009). Apoptosis in Carcinogenesis and Chemotherapy. Netherlands: Springer. ISBN 978-1-4020-9597-9.