Аполо Барберини

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Аполо Барберини“

Аполо Барберини е римска скулптура од 1 и 2 век од Аполо Цитароедус. Тоа е веројатна копија на скулптурата на Аполо Цитароедус (можеби од Скопас и можеби од светилиштето на Аполо кај Рамнус, во Атика) која била култната статуа во храмот Аполо Палатинус во Рим .

Наречен е пред Барберини кој го стекнал. Сега се одржува во Минхенскиот Глиптотек (ул. 211).

Поврзано[уреди | уреди извор]

Други предмети од колекциите на Барберини:

  • Барберини Фаун
  • Портланд Васе

Извори[уреди | уреди извор]