Аполипопротеин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Аполипопротеини се протеини кои што врзуваат липиди и формираат липопротеини. Липидите во вид на липопротеини се транспортираат низ лимфниот систем и крвотокот.

Аполипопротеините исто така имаат функција како кофактори на ензими, како лиганди за поврзување на липопротеините за рецептори и др.

Класи[уреди | уреди извор]

Постојат шест класи на аполипопротеини со неколку подкласи: