Аполипобелковина

Од Википедија — слободната енциклопедија

Аполипобелковинабелковина која врзува липиди и образува липобелковини. Липидите во вид на липобелковини се транспортираат низ лимфниот систем и крвотокот.

Аполипобелковините исто така имаат функција како кофактори на ензими, како лиганди за поврзување на липобелковините за рецептори и др.

Класи[уреди | уреди извор]

Постојат шест класи на аполипобелковини со неколку подкласи: