Прејди на содржината

Анушка Ферлигој

Од Википедија — слободната енциклопедија

Анушка Ферлигој (синхалски: Anuška Ferligoj; р. 19 август 1947 во Љубљана) е словенечка математичарка, чијашто работа во истражувањето на мрежните анализи е меѓународно признаена. Нејзините интереси вклучуваат мултивариантска анализа (ограничено и мултикритериско групирање), друштвени мрежи (квалитет на мерење и блок моделирање) и методологија на истражувањето (сигурност и валидност на мерењето). Таа е соработник на Европската академија за социологија.

Таа е професор по мултиваријантни статистички методи на Љубљанскиот универзитет и раководител на дипломската програма за статистика на Љубљанскиот универзитет. Исто така е и уредник на списанието „Напредок во методологија и статистика“ (Методолошки тетратки) од 2004 година и е член на редакциите на весникот за математичката социологија, весникот за класификација, друштвени мрежи, статистика во транзиција, методологија, структура и динамика: е-весникот за Антропологија и сродни науки.

Таа била Фулбрајтов научник во 1990 година и визитинг (гостувачки) професор на Универзитетот во Питсбург. Таа била наградена со титулата амбасадор на науката на Република Словенија во 1997 година.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]