Антологија на бразилскиот расказ (книга)

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Антологија на бразилскиот расказ“ — збирка раскази на бразилски писатели, објавена од издавачката куќа „Три“ во 2012 година.

Содржина[уреди | уреди извор]

Книгата се состои од вовед, 15 раскази, кратки био-библиографии на авторите и белешка за преведувачот. Притоа, во антологијата се застапени следниве раскази:[1]

Технички податоци[уреди | уреди извор]

Книгата, со обем од 20 сантиметри, има 294 страници. Нејзиното оздавање било финансиски поддржано од Министерството за култура на Македонија, а таа била испечатена во печатницата „Графотрејд“. Книгата е каталогизирана во НУБ „Св. Климент Охридски“ - Скопје и ја носи меѓународната ознака ISBN 978-608-230-099-3. Преводот на расказите од португалски јазик го направила Ванѓа Чашуле, лектурата ја извршила Васка Чоневска, а технички уредник бил Славко Јовановски.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Антологија на бразилскиот расказ. Скопје: Три, 2012.