Антиохиска црква

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Антиохиската црква (арапски: كنيسة أنطاكية) е една од петте главни цркви во христијанството пред Големата Шизма. Црквата била основана од страна на Свети Петар и Свети Павле во 1 век, станувајќи една од петте патријаршии во Римското Царство и Византија.

Денеска, оваа титула се користи од страна на неколку цркви, како резултат од шизмите кои настанале во Антиохиската црква:


Пентархија
Римски папа во Рим
(1 век)
патријарх Александриски во Александрија
(1 век)
патријарх Антиошки во Антиох
(1 век)
патријарх Ерусалимски во Ерусалим
(1 век)
патријарх Цариградски во Истанбул
(4 век)