Антанија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Остатоци од градбата на епископската базилика во Антанија, во Мариово

Антанија претставува доцноантички град во Македонија,[1] кој се наоѓал на 32 km источноод Хераклеја, во јужно Мариово[2], на Црна Река. Тоа е всушност голем кастел, во кој во неговото јужно подножје се оформила урбана населба. Овој кастел имал обѕидие со кули и порти и една базилика во центарот. Врз неа е изграден средновековниот Чебренски манастир. Административно градот припаѓал на Македонија I. За локацијата на овој град се пронајдени натписи кои зборувале за Антанија. Вториот натпис, најден во Стоби, помогнал да се лоцира територијата која во раното царско време била врзана за Линк. Според истражувањата на еминентниот македонски археолог Виктор Лилчиќ остатоците и рушевините од античкиот и средновековен македонски град Антанија, кој бил и седиште на епископија, со големи градби на 2 базилики и повеќе други градби, се наоѓаат и се убицирани во месноста Градот на рид веднаш над левиот брег на Црна Река во Мариово, a низ него минувал Еригонскиот Пат по кој минал Александар Македонски на враќање од походот против Трибалите.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Микулчиќ, Антички градови во Македонија, Скопје 1999, 13.
  2. F. Papazoglu, Македонски градови у римско доба, Скопје, 1957, 198 - 199


Надворешни врски[уреди | уреди извор]