Прејди на содржината

Антал Серб

Од Википедија — слободната енциклопедија
Антал Серб (c.1930)

Антал Серб (1 мај 1901 година, Будимпешта - 27 јануари 1945 година, Балф) бил унгарски научник и писател. Тој генерално се смета за еден од главните унгарски писатели на 20 век.

Живот и кариера[уреди | уреди извор]

Серб се родил во 1901 година во семејство на поранешни Евреи во Будимпешта, кои подоцна биле покрстени католици. Студирал унгарски , германски, а подоцна и англиски. Се стекнал со докторат во 1924 година. Од 1924 до 1929 година живеел во Франција и Италија, исто така, поминал една година во Лондон , Англија, од 1929 до 1930 година.

Како студент, тој објавувал есеи за Георг Тракл и Стефан Џорџ , и брзо воспоставил сериозен углед како научник, пишувајќи ерудитски студии на Вилијам Блејк и Хенрик Ибсен меѓу другите дела. Бил избран за претседател на Унгарската книжевна академија во 1933 година, на возраст од само 32 години, и го објави својот прв роман "Пендагонската легендата" (кој се заснова на неговото лично искуство на живеење во Британија) следната година. Неговата втора и најпозната работа, „Патникот и месечината“ [1] ) излегла во 1937 година. Истата година бил и професор по литература на Универзитетот во Сегед . Тој двапати бил награден со наградата Баумгартен , во 1935 и 1937 година. Серб исто така преведувал книги од англиски, француски и италијански, вклучувајќи ги и дела од Анатол Франс , П. Г. Водхаус и Хју Валполе .[2]

Во 1941 година објавил историја на светската книжевност која и ден денес е авторитативна. Исто така, објавил книга за теоријата на романот и за книгата за историјата на унгарската литература. Имајќи ги предвид бројните шанси да избегаат од антисемитското прогонство (до 1944 година), тој одбрал да остане во Унгарија, каде што неговиот последен роман бил објавен во 1942 година. Тоа било пренесено како превод од англискиот, бидејќи во тоа време не можело да се испечати "еврејска работа".

Во текот на 1940-тите години, Серб се соочил со зголемено непријателство поради неговата еврејска позадина. Во 1943 година, историјата на светската книжевност на Серб е ставена на списокот на забранети дела. За време на периодот на комунистичкото владеење, исто така бил цензуриран, со поглавјето за советската литература, а целосната верзија била повторно достапна само во 1990 година. Серб бил депортиран во концентрационен камп во Балф кон крајот на 1944 година. Обожавателите на неговиот обид да го спасат со фалсификувани документи, но Серб ги одбил, сакајќи да ја сподели судбината на неговата генерација.[3] Тој бил претепан таму во јануари 1945 година, на возраст од 43 години. Тој бил спасен од неговата сопруга, Клара Балинт, која почина во 1992 година.[4]

Работа[уреди | уреди извор]

Серб е најпознат по своите академски дела за литературата. Во десет години пред Втората светска војна, тој напишал две монументални дела на книжевната критика, карактеризирани со брилијантен и ироничен стил наменет за образован читател, а не за академска јавност.[5]

Освен тоа, Серб напишал новели и романи кои сѐ уште го привлекуваат вниманието на читателите. На пример, легендата Пендрагон , патникот и месечината и Ѓердан на кралицата , во рамките на заплетот, ги спојуваат целите на книжевниот критичар со целите на писателот. Авторот и дава значење на егзотиката во овие романи, со мета-книжевен изглед. Во овие три романи, сцената на наративната акција е секогаш западно европска земја: оставајќи ја цитичната Унгарија му дозволува на писателот да ги преобрази акциите на неговите ликови.

Легендата Пендрагон[уреди | уреди извор]

Во својот прв роман, The Pendragon Legend , Серб им нуди на своите читатели претстава за Обединетото Кралство и нејзините жители. Англија, а посебно Лондон , годинава била домаќин на Серб и не само што му предлагала нови и интересни насоки за неговото истражување, туку му ја понудила и позадината за неговиот прв роман. Легендата Пендрагон е детективска приказна која започнува во Британскиот музеј и завршува во велшкиот замок. Авторот дава изглед на не-мајчин на земјата, на начин кој е во согласност со пародијата жанр.

Во Потрагата за чудесната: анкета и проблематична во современиот роман , Серб тврдел дека меѓу литературните жанрови тој претпочита и фантастичен роман. Тој ги спојува деталите за секојдневниот живот со секојдневниот живот со фантастични подвизи што ги нарекува "чудо". Во случајот на легендата Пендрагон , ова му овозможува на читателот катарзично искуство преку авантурите на унгарскиот филолог кој служи како протагонист на романот.

Патник и месечината или патување со месечината[уреди | уреди извор]

Utas és holdvilág . Буквално, патникот (или патник) и Месечината, објавен во 1937 година, се фокусирал на развојот на главниот лик, Михали - светло и романтично, иако конфликтно, млад човек кој тргнал на меден месец во Италија со неговата нова сопруга Ерзи . Михали брзо ги открил своите бизарни детски искуства преку шише вино, алудирајќи на сет на навидум нерешени копнежи за еротизам и смрт, што Ерзи се чини дека само нејасно го сфати. Слободната дисхармонија меѓу младенците води кон одвоено само-признавање на Михали: тој не е подготвен да биде сопруг на Ерзи. Потоа ја остава својата сопруга за своето патување низ италијанската село и на крајот Рим - фигуративно следејќи ги пенливите фанатизми на неговата малолетничка имагинација, дури и повторно обземајќи врски со променети (и некои непроменети) пријатели од детството - сите меѓу импресивните странски пејзажи и чудна живост на нејзините жители. Серб го прославува егзотичниот култ на Италија, лајтмотив на илјадници писатели од минатото и сегашноста, пренесувајќи ги своите патни впечатоци за Италија, преку умот на неговиот ексцентричен протагонист, Михали. Серб ја истражува сосема меѓусебната поврзаност на љубовта и младоста во буржоаското општество.

Третата кула[уреди | уреди извор]

Серб, исто така, објавил интересен дневник, „Третата кула“ , раскажувајќи ги неговите патувања до градовите во северниот дел на Италија - Венеција , Болоња , Равена.[6] Пред да се врати дома, тој го посетил Сан Марино , најстарата држава во Европа, а Монтале (Сан Марино) ја навестува титулата на книгата. Дневникот е поделен на ставови кои се алтернативни описи со неговите лични мисли.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. http://www.lexilogos.com/english/hungarian_dictionary.htm
  2. Tezla, Albert. Hungarian Authors: A Bibliographical Handbook. The Belknap Press of Harvard University Press, Cambridge, Massachusetts, 1970.
  3. Dalos, György. "Der romantische Aussteiger." Die Zeit, January 22, 2004.
  4. „nyrb Antal Szerb“. New York Review Books. Посетено на 2015-11-23.
  5. Poszler György. "Szerb Antal pályakezdése ." Akadémiai Kiadó., 1965.
  6. Szerb, Antal. "."A Harmadik Torony "Nyugat, "Budapest", 1936.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]