Анска Река

Од Википедија — слободната енциклопедија
Анска Река
Anska kaj Marvinci.jpg
Анска Река кај Марвинци
Местоположба
ДржаваМакедонија
Физички особености
УстиеВардар (кај с. Марвинци)
 • надморска височина
85 м
Должина28,6 км
Особености на сливот
ТечениеВардарЕгејско Море

Анска Река — лева притока на реката Вардар во јужнот дел на Македонија.[1] Тече низ Валандовско Поле во правецот исток-запад, во должина од 22 км. Изворните краци се на јужните поли на Беласица, близу македонско-грчката граница утоката ѝ се наоѓа северозападно од селото Марвинци, близу до патот Скопје-Гевгелија. Во сливот на оваа река (166 км2) растат смокви, калинки и црници (за одгледување свилена буба). Во изворишниот дел реката има планински, а во долниот дел рамничарски карактер.[2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Александар Стојмилов, Физичка географија на Република Македонија, ПМФ, Скопје, 2002
  2. Миловој Гашевски, Основни хидрографски особености на главните притоки на Вардар во СР Македонија, „Географски разгледи“, кн. 17, Скопје, 1979

Надворешни врски[уреди | уреди извор]