Ансамбл на народни игри и песни Коло

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ансамбл Круг на гостувањето во Канада
10The Serbian National Folk Dance Ensemble Kolo.jpg
28The Serbian National Folk Dance Ensemble Kolo.jpg
Vranjanska svita (KOLO).jpg
Vesele Sopske igre.jpg

Ансамблот Коло е основан на 15 мај 1948 година . во Белград од страна на Владата на Народна Република Србија . Официјално, започнал да работи десет дена подоцна, а првите проби се одржале во Музичкото училиште „Станковиќ“ во Белград .

Ансамблот на народни танци на Србија, како што бил и официјално наречен кога бил основан, има за цел да собере, преработува и зачувува универзални народни игри, пеења и музички богатства. Ансамблот Коло ги толкува претставите и песните на српскиот народ и етничките групи на уметнички начин и ги популаризира преку нивните концерти во Србија и во странство.

Историја[уреди | уреди извор]

Ансамблот Коло го имаше својот прв концерт на 29 ноември 1948 година на церемонијалната академија при Народниот театар во Белград . Во кореографијата на Олга Скровран, која истовремено била и шеф на ансамблот, ансамблот извел три точки: „Банатска машка игра“, „Калач“ и „Игри од Србија“.

Наскоро ансамблот станал познат и по еден месец одржал два концерта во Белград, запишувајќи го својот прв настап во странство, во Швајцарија, во март 1950 година .

Со порастот на популарноста и интересот, расрте и самиот ансамбл.Само шест месеци по основањето, ансамблот добива хор од триесет члена, проследен со оркестар. На самиот почеток, оркестарот го воделе Живојин Здравковиќ и Макса Попов од оркестар на радио Белград. Првиот стручен совет на ансамблот го сочинуваа: Драгутин Чолиќ, Мага Магазиновиќ, Стана Клајн и Бранко Марковиќ .

Прва кореографија на ансамблот била Олга Сковран

Ансамблот во текот на својата историја има воспоставено соработка со познатиот српски кореографи како што се: Драгомир Вуковиќ, Десанка Ѓорѓевиќ, Радојица Кузмановиќ, Владимир Логунов, Милорад Лонич, Бранко Марковиќ, Милорад Мишковиќ, Добривоје Путник, Олга Сковран, Мира Сали, Братислав Грбиќ и Бора Талевски . Со овие и некои други неименувани кореографи, денешниот ансамбл Коло има околу 140 кореографии.

Исто така истакнати уметници, композитори и диригенти кои соработуват со Ансамблот се: Петар Јосимовиќ, Јосип Славенски, Стеван Христиќ, Никола Херцигоња, Боривојје Паскан, Оскар Данон, Станојло Рајичиќ, Душан Сковран и Зоран Христиќ .

Во изминатите 60 години, Ансамблот „Коло“ има изведено повеќе од 5.000 концерти пред околу 10 милиони гледачи во најпрестижните концертни сали: Метрополитен, палатата Шато, Карнеги хол, Кралскиот фестивал, Операта во Келн, театарот Фенис, театарот Болшој, Амстердам операта, Кембриџ театар и Гранд Казино во Женева .

Коло, Ансамбл на Народни игри и песни на НР Србија го добива своето денешно име во 1953 година . Името е дадено од страна на самите играчи.

Зачувување на нематеријалното културно наследство на Србија[уреди | уреди извор]

На иницијатива на Фолклорниот ансамбл Коло, два елементи беа пронајдени во Националниот регистар на нематеријално културно наследство на Србија :

  • Коло како форма на народна игра во Србија [1] i
  • Руменка, специфично тркало на источна Србија [2]

Коло, како специфична народна игра во тековната играчка практика на Србија и витална форма на традиционалната култура во 2017 година бил вклучен и во репрезентативниот список на УНЕСКО за нематеријалното културно наследство на човештвото .[3]

Фото галерија[уреди | уреди извор]

20The Serbian National Folk Dance Ensemble Kolo.jpg

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Коло, коло у три, коло у шест“. Нематеријално културно наслеђе Србије. Енографски музеј у Београду. Text "http://nkns.rs/cyr/popis-nkns/kolo-kolo-u-tri-kolo-u-shest" ignored (help); Отсутно или празно |url= (help); |access-date= бара |url= (help)
  2. „Руменка“. Нематеријално културно наслеђе Србије. Енографски музеј у Београду. Посетено на 19 септември 2019.
  3. „Коло на Унесковој Репрезентативној листи нематеријалног културног наслеђа“. Нематеријално културно наслеђе Србије. Посетено на 19 септември 2019.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]