Анри де Баилет-Латур

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Рудолф Хес, Анри де Баилет-Латур, Адолф Хитлер, 1936

Анри де Баилет-Латур (1 март 1876 во Брисел- 6 јануари 1942) бил белгиски аристократ и трет претседател на Интернационалниот олимписки комитет (ИОК).

Де Баилет-Латур станал член на ИОК во 1903 и подоцна коосновач на белгискиот олимписки комитет. Тој бил еден од организаторите на Олимписките игри во Антверпен во 1920 којшто град организацијата ја добил една година пред одржувањето. Поради краткиот период на подготовки и последиците од Првата светска војна, подготовките биле детално работени, а игрите залужени биле успешно организирани.

Анри де Баилет-Латур станал претседател на Интернационалниот олимписки комитет во 1925 година како наследник на основачот на модерните Олимписки игри Пјер де Кубертен. На функцијата останал се до својата смрт во 1942 година кога бил наследен од потпретседателот Зигфрид Едстром.


Претседатели на МОК

Деметриос Викелас (1894–1896) | Пјер де Кубертен (1896–1925) | Годфроа де Блонеј (1916–1919) | Анри де Баилет-Латур (1925–1942) | Зигфрид Едстром (1942–1952) | Ејвори Брендиџ (1952–1972) | Лорд Киланин (1972–1980) | Хуан Антонио Самаранч (1980–2001) | Жак Рог (2001–2013) | Томас Бах (2013–сè уште)