Анијан Александриски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Анијан Александриски
Патријарх на Александрија
Accademia - San Marco risana Aniano - Giovanni Mansueti.jpg
ЦркваАлександриска црква
Ракоположен68
Службата завршила82
ПретходникАпостол Марко
НаследникАвил
Лични податоци
ЗанимањеПатријарх на Александрија

Анијан Александриски бил Патријарх на Александрија во периодот од 68 до 82 година. Тој е признаен како папа на некогашната единствена Александриска црква, односно од страна на денешната Коптска православна црква и Грчка православна црква на Александија.

Според христијанската традиција, кога Апостол Марко стапнал од коработ на копното на Александрија, обувката на едната нога му се расцепила. Тогаш видел еден чевлар и му ја дал на поправка. Шиејќи чевларот си ја прободел со шилото левата рака и започнало да му тече крв, а тој јачел од болка. Тогаш апостол Марко замесил прав со својата плунка и ја намачкал ранетата рака на чевларот, која со ова веднаш станала здрава. Чевларот се восхитил од ова чудо и го поканил Марко во својот дом. Кога ја слушнал проповедта на апостолот, Анијан, се крстил тој и сиот негов дом. Свети Анијан покажувал толкаво благочестие и ревност за Божјото дело, што Св. Марко го определил за епископ.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]