Аница Бошковиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија

Аница Бошковиќ (родена 1714 година во Република Рагуза – починала на 13 август 1804 година во Рагуза) била рагузанска писателка. Таа напишала пастирска песна и ја превела од италијански јазик. Во нејзината работа се провлекуваат христијански теми. Нејзиното било едно од првите важни женски имиња во рагузанската литература.

Нејзиното дело „Дијалогот“ (1758) било првото и единствено книжевно дело напишано од жена автор во литературата на Рагуза.[1]

Родена е во Дубровник, Република Рагуза—од Никола Бошковиќ, трговец од Рагуза, по потекло од Орахов До кај Равно (во тоа време дел од Отоманската империја, денешна Босна и Херцеговина ) и Паола Бетера (1674–1777). потомок на богато семејство—на 3 ноември или 3 декември 1714 година, најмладото од деветте деца. Еден од нејзините браќа, Роџер Џозеф Боскович, бил познат физичар, астроном, математичар, филозоф, дипломат, поет, теолог, језуитски свештеник и полимат,[2] и уште двајца браќа, латинистот Баро Бошковиќ и поетот Петар Бошков., придонесе за рагузанската култура. Меѓу нејзините современици биле Лукреција Богашиновиќ и Доситеј Обрадовиќ .На духовниот развој на Аница многу влијаеле језуитите. По смртта на нејзиниот татко, која ја снашла на рана возраст, таа го игнорирала советот на најблиските дека треба да стане калуѓерка, избирајќи наместо тоа да го помине остатокот од животот на страната на нејзината мајка.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Petaković, Stanko. „Anica Bošković“. Knjizenstvo, theory and history of women's writing in Serbian until 1915. Посетено на 15 February 2015.
  2. Biography: Roger Joseph Boscovich, S.J., Fairchild University website. Архивирано на {{{2}}}.

Извори[уреди | уреди извор]

  • Анте Кадиќ: Откриќе Америка во хрватско книжевност, Хрватска ревија бр. 42/1992 година.
  • Анте Кадиќ: Руѓер Ј. Бошковиќ : његов књижевни и духовни лик : prigodom 200-godišnjice njegove smrti, Hrvatska revija br. 37/1987 година.
  • Невенка Некиќ: Скица за портрет Руѓера Бошковиќ, Хрватска ревија бр. 49/1999 година.
  • Мирко Кратофил: Историографија о Дубровнику у 1999. години., Хрватска ревија бр. 50/2000.
  • Зборник стихова и прозе 18. стољеќа. „ПШК“, књ. 19, пр. Р. Богишиќ, Загреб 1973 г. (Матеша Антун Кухачевиќ; Вид Дошен; Антун Иваношиќ; Ѓуро Хиџа; Марко Бруеровиќ; Аница Бошковиќ)
  • Sebastijan Slade, Fasti litterario-Ragusini, Dubrovačka književna kronika, Hrvatski institut za povijest, (Biblioteka Hrvatska povjesnica. Посебна изданија), Загреб, 2001 г
  • http://knjizenstvo.etf.bg.ac.rs/en/authors/anica-boskovic